Przepisy Extra

Łopatka wieprzowa z suszonymi morelami w sosie

Składniki:

50 dag łopatki wieprzowej
2 łyżki oleju
20 dag cebuli
10 dag pora
10 dag suszonych moreli
1 liść laurowy
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
ostra papryka w proszku
curry
kurkuma
tymianek
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oleju, przełożyć łopatkę wieprzową i obsmażyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa razem z kolejną łyżką oleju. Wymieszać i chwilę razem smażyć. Por opłukać, pokroić w półplasterki, dodać do mięsa, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Suszone morele pokroić w paski i razem z listkiem laurowym przełożyć do mięsa. Wlać około 750 ml wody i dusić na małym ogniu przez około 60 minut.

Następnie w ½ szklance zimnej wody rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną, wlać do gulaszu i razem zagotować. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, curry, kurkumy, tymianku oraz rozgniecionego w palcach majeranku. Na koniec dodać kilka kropli przyprawy w płynie Maggi oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowy gulasz podawać np. z ryżem i dowolnymi dodatkami, np. kiszoną czerwoną kapustką.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.