Przepisy Extra

Makaron domowej roboty

Makaron domowej roboty

Składniki:

ok. 70 dag mąki pszennej (lub tyle ile się wgniecie)
5 jajek
2 łyżki wody

Sposób wykonania:

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, zrobić wgłębienie, dodać jajka i wodę. Wymieszać i zanieść ciasto.

Następnie rozwałkować cienko ciasto podsypując mąką (wyszły mi 4 duże placki). I zostawić do lekkiego wyschnięcia, następnie pokroić w długie paski i przekręcić przez maszynę do makaronu.

Pokrojony makaron rozłożyć cienko i zostawić do wyschnięcia. Taki makron można przechowywać dłużej, w tym celu należy go przełożyć do torebek papierowych i przechowywać w suchym miejscu.

Potem do wrzącej osolonej wody wrzucamy nasz domowy makaron – cienkie nitki – i gdy się zagotuje, gotujemy 1-2 minutki i odcedzamy. Taki cienki makaron gotuje się bardzo szybko tzn. krócej niż ten sklepowy.

Z tej ilości składników wychodzi dużo makaronu. Jest on idealny do rosołu, do zupy pomidorowej lub do pieczarkowej. Taki makaron bardzo wszystkim smakuje i z doświadczenia wiem, że domownicy zjadają go dwa razy więcej niż tego sklepowego, bo każdy przychodzi po dokładkę ;)

Można też te lekko podsuszone plaski położyć jeden na drugi podsypując mąką, potem zwinąć razem w rulon i pokroić nożem – wyjdzie nam taki grubszy makaron, który gotuje się trochę dużej niż ten cienki – i ma on swoje zastosowania najczęściej do drugiego dania z różnymi dodatkami np. z jagodami, truskawkami, twarogiem.

Wbrew pozorom taki makaron robi się bardzo szybko, no i przynajmniej wiemy co jemy.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.7 stars based on 12 reviews Inne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.