Przepisy Extra

Wigilijne uszka z kokosową nutką

Wigilijne uszka z kokosową nutką

Składniki:

Farsz grzybowy:
10 dag suszonych grzybów
2 łyżki oleju (kokosowego)
20 dag cebuli
sól
pieprz
majeranek
Ciasto na uszka:
50 dag mąki pszennej
ok. 1 szklanka wody (wrzącej)
3 łyżki oleju (kokosowego)
sól

Sposób wykonania:

Suszone grzyby wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, a następnie zalać wrzącą wodą i zostawić w niej na około 6 godzin. Następnie gotować w tej wodzie przez około 2 godziny na małym ogniu. Ostudzić grzyby i odcedzić z wody.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie przełożyć ugotowane grzyby, wymieszać i dalej smażyć. Na koniec dodać sól, pieprz i rozgnieciony w palcach majeranek. Całość razem wymieszać, ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa dwa razy.

Mąkę pszenną przesiać, wlać do niej wrzącą wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać olej kokosowy, który wcześniej należy przełożyć do małej miseczki, a całość włożyć do większej miski wypełnionej gorącą wodą i zostawiać tak na około 5 minut, aby olej zrobił się płynny. Na koniec dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Następnie partiami rozwałkowywać cienkie ciasto i ostrym nożem kroić w kwadraty (o boku około 4 cm). Na środek za pomocą dwóch łyżeczek nakładać farsz grzybowy i sklejać uszka.

Gotowe uszka układać na tacy delikatnie oprószonej mąką pszenną i wkładać do zamrażalki, a gdy już zamarzną zsypywać do woreczka. I w nim przechowywać, aż... do wigilijnej wieczerzy :)

Tuż prze Wigilią zamrożone uszka wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gdy wypłyną pogotować jeszcze przez 1-2 minutki i wykładać na talerze łyżką cedzakową. Gorące uszka zalewać gorącym czerwonym barszczem.

Z podanych składników wyjdzie około 160 aromatycznych uszek.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.2 stars based on 14 reviews Inne rodzaje
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Jestem miłośniczką oleju kokosowego, stosuje go wszędzie gdzie się tylko da :) W tamtym roku dodałam go też do wigilijnych uszek, super smak. Polecam, dla mnie lepsza wersja z tym kokosem ;)
ULa [2021-11-16 18:11:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.