Przepisy Extra

Karczek z solanki

Składniki:

1 kg karczku wieprzowego
Solanka:
700 ml wody
3 łyżki soli
1 listek laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
1 ziarenko jałowca
2 ziarenka czarnego pieprzu
4 ziarenka kolendry
Dodatkowo:
3 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
majeranek
tymianek
słodka papryka w proszku
rozmaryn

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Do garnka wlać wodę, dodać sól i dokładnie rozmieszać. Następnie przełożyć karczek oraz przyprawy: listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu i kolendry. Przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na 2 doby.

Po tym czasie karczek wyciągnąć z zalewy, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do suchego naczynia żaroodpornego, polać olejem i posypać przyprawami: szczyptą majeranku, tymianku, słodkiej papryki w proszku i rozmarynu. Następnie natrzeć mięso przyprawami, naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec przez około 90 minut w temperaturze 170 °C.

Upieczony karczek kroić w plastry i podawać na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapki oraz jako zimna płyta.

Tak przygotowany karczek jest bardzo smaczny, mięciutki i wbrew pozorom chudy.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.196 stars based on 100 reviews Inne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Można, powodzenia :)
Dorota [2014-07-23 22:12:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.