Przepisy Extra

Maślankowe ciasto z czerwonymi i czarnymi porzeczkami

Składniki:

Maślankowe ciasto:
3 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
½ szklanki oleju
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag białej czekolady (1 tabliczka)
Porzeczki:
25 dag czerwonych porzeczek
25 dag czarnych porzeczek
3 łyżki bułki tartej
Kruszonka:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
5 dag masła
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Do masy jajecznej dodać maślankę, olej, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Białą czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do ciasta i razem wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej maślankowe ciasto.

Czerwone i czarne porzeczki oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć. Dodać do nich bułkę tartą, razem wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto.

Do miski przesypać mąkę pszenną i cukier. Dodać masło, razem wymieszać i zagnieść kruszonkę. Watro ją zrobić wcześniej i potem schłodzić (włożyć do lodówki na około 60 minut).

Na porzeczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruszonkę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
4.2161073824 stars based on 149 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Pyszne ciasto i prosze o wiecej
Mariusz [2018-09-28 21:19:04]
To bardzo się cieszę! Pozdrawiam :)
Dorota [2018-07-13 23:13:36]
Wyszło super.☺
Joanna [2018-07-13 12:47:01]
Tak, można - powodzenia :)
Dorota [2011-10-12 13:45:39]
Pani Dorotko, czy porzeczki mozna zastąpić innymi owocami???.Pozdrawiam.
Kasia O [2011-10-12 13:19:48]
Cieszę się, że ciasto tak zasmakowało. Rzeczywiście jest proste i szybkie do zrobienia - takie ciasta aż chce się piec :)
Dorota [2011-09-19 11:57:28]
Przed chwila wyjelam z piekaranika i juz jest polowa zjedzona. Bardzo dobre i szybko sie robi:))
Kasiunia [2011-09-17 22:02:35]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.