Przepisy Extra

Puszyste racuchy drożdżowe

Składniki:

Rozczyn:
1 1/2 szklanki mleka
2,5 dag drożdży
2 łyżki cukru
7 łyżek mąki pszennej
Pozostałe składniki:
3 jajka
sól
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki masła
1 1/2 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Mleko wlać do garnka i podgrzać. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier i mąkę pszenną. Razem dokładnie rozmieszać, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztopić i ostudzić.

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta.

Na koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę pszenną, podrośnięty rozczyn i roztopione masło. Całość razem wymieszać i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać średnią wielkości chochelką racuchy i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Puszyste racuszki podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego lub posmarowane ulubionym dżemem bądź Nutellą.

Z podanych składników wychodzi około 25 sztuk pysznych racuszków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.