Przepisy Extra

Puszyste racuchy drożdżowe

Składniki:

Rozczyn:
1 1/2 szklanki mleka
2,5 dag drożdży
2 łyżki cukru
7 łyżek mąki pszennej
Pozostałe składniki:
3 jajka
sól
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki masła
1 1/2 szklanki mąki pszennej

Sposób wykonania:

Mleko wlać do garnka i podgrzać. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier i mąkę pszenną. Razem dokładnie rozmieszać, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztopić i ostudzić.

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta.

Na koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę pszenną, podrośnięty rozczyn i roztopione masło. Całość razem wymieszać i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładać średnią wielkości chochelką racuchy i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Puszyste racuszki podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego lub posmarowane ulubionym dżemem bądź Nutellą.

Z podanych składników wychodzi około 25 sztuk pysznych racuszków.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1652173912 stars based on 92 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.