smaczny.pl przepisy kulinarne

Racuszki z zsiadłego mleka z truskawkami i śmietaną

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.304347826 stars based on 23 reviews Dania główne

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to my podpowiadamy i polecamy przepyszne racuszki z zsiadłego mleka z dodatkiem truskawek i śmietanki z cukrem... Takie połączenie smaków to rozkosz dla podniebienia!

Wykonuje się je wręcz błyskawicznie, bo składniki na racuszki wystarczy tylko zmiksować i smażyć - tylko tyle. Bardzo smaczne są na ciepło, ale na zimno też znikają bardzo szybko ;)

Osoby dbające o linię mogą je podawać z jogurtem naturalnym lub z chudym twarogiem. Można je też podawać z ulubionym dżemem, ja serwowałam je na drugi dzień z wiśniowym we swoich zapasów - mniam!

Takie racuszki to fajny pomysł na obiad w letnie, wakacyjne dni, które już niedługo! Jupi... :)

Za taką słodką propozycją obiadową przepadają nasi milusińscy... Dzieciaczki, bo o nich tutaj mowa zjadają wszystko i proszą o dokładkę - a to szczęśliwa i ulubiona chwila mam :) Czytaj więcej

Racuszki z owocami to fajna propozycja obiadowa na upalne dni, kiedy nie chce się za bardzo gotować, ani jeść ;)

To tania propozycja obiadowa - i "coś dobrego prawie z niczego" ;) Są nieduże i podzielne.

Z podanych składników wychodzi ich dużo, bo aż 36 sztuk. Więc to będzie obiad dla dużej rodzinki, bądź obiad na dwa dni. Jak zostaną to przechowujemy je w lodówce w zakrytej misce, aby nie wyschły, a potem przekładamy na patelnię teflonową i odgrzewamy bez dodatku tłuszczu, pod przykryciem - też są pycha, jak pierwszego dnia :)

Smacznego!

Składniki:

Racuszki:
2 szklanki zsiadłego mleka
2 ½ szklanki mąki pszennej
Słodkie dodatki do racuszków:
ok. ½ kg truskawek
cukier

Sposób wykonania:

Do miski przelać zsiadłe mleko. Dodać jajka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość razem zmiksować mikserem na gładka masę.

Na patelni rozgrzać olej i wykładać łyżką ciasto, kształtując racuszki (ok. 2 łyżki na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, a usmażone racuszki wykładać na ręcznik papierowy.

Z podanych składników wyjdzie około 36 racuszków.

Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Każdą truskawkę przekroić na połowę, a potem rozgnieść je widelcem i wymieszać z cukrem (dodajemy go według uznania).

Racuszki podawać na ciepło. Na każdym położyć keks ze śmietany i posypać niewielką ilością cukru, a obok słodką masę truskawkową.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji lub obiad na dwa dni ;) Pozostałe racuszki można odgrzać na suchej patelni teflonowej, oczywiście pod przykryciem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.