smaczny.pl przepisy kulinarne

Sernik z aronią i bezą kokosową

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
2.888888888 stars based on 9 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Kruche żytnio-orkiszowe ciasto:
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka mąki krupczatki
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
20 dag masła
4 żółtka
Masa serowa:
1 kg twarogu (półtłustego)
2 łyżki oleju (kokosowego)
¾ szklanki cukru
Dodatkowo:

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę żytnią, mąkę orkiszową, mąkę krupczatkę, cukier, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodać masło, żółtka i kilka kropli soku z cytryny. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie wyłożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.

Do miski przełożyć twaróg. Dodać do niego śmietankę, jajka, roztopiony, letni olej kokosowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość zmiksować mikserem.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna. Następnie dodać roztopiony, letni olej kokosowy, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i całość razem zmiksować.

Na podpieczone żytnio-orkisozwe ciasto, wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć zamrożone aronie obtoczone w mące ziemniaczanej, a całość przykryć bezą kokosową. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 175 °C.

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć na mała patelnię. Dodać śmietankę i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Na koniec gotową polewą czekoladową polać w tzw. esy-floresy ostudzony sernik z aronią.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.