smaczny.pl przepisy kulinarne

Jabłecznik z sezamem w polewie czekoladowej

Dodane przez w dniu
45 odsłon dziennie
Wyraź opinię
2.75 stars based on 4 reviews Ciasta i słodkości
Jabłecznik z sezamem w polewie czekoladowej

Składniki:

20 dag masła
5 żółtek
3 łyżki cukru
1 ½ szklanki mąki żytniej
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżki kakao do ciast
1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
1,30 kg jabłek (waga po obraniu)
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
Piana z białek:
5 białek
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ szklanki oleju
Dodatkowo:
2 ½ łyżki sezamu
Polewa czekoladowa:
6 dag mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
2 łyżki wody
3 łyżki kakao (na mleko)

Sposób wykonania:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło i smażyć na małym ogniu, a na koniec smażenia dodać bułkę tartą i kilka kropli soku z cytryny. Całość razem wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Miękkie masło przełożyć do miski, dodać żółtka, szczyptę soli, cukier i utrzeć mikserem. Wsypać mąkę żytnią, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kilka kropli soku z cytryny. Całość razem posiekać i zagnieść kruche ciasto. ¼ część ciasta odłożyć i włożyć do lodówki, a do pozostałego dodać kakao do ciast, wlać wodę i ponownie zagnieść.

Kakaowe ciasto przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wlać olej i całość razem zmiksować.

Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, a na niej rozłożyć pianę z białek. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone jasne ciasto i całość posypać sezamem. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Do rondelka przełożyć połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Dodać dodać mleko, wodę, a gdy składniki się połączą zdjąć z ognia. Wsypać kakao i dokładnie razem wymieszać. Lekko ostudzoną polewą polać w tzw. esy floresy ostudzony jabłecznik.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.