Przepisy Extra

Sernik doskonały

Sernik doskonały

Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera białego
2 dag mąki ziemniaczanej
20 dag cukru
12 dag masła
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
skórka z pomarańczy
Masa bezowa:
3 białka
20 dag cukru pudru
5 dag wiórków kokosowych
Polewa:
5 dag mlecznej czekolady
5 dag masła
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości. Dodać ser, ubitą na sztywno pianę z białek, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i bakalie. Masę wyłożyć do natłuszczonej dużej tortownicy (o średnicy 26-27 cm). Piec około 50 minut w temperaturze 170 °C.

Przygotować masę bezową. Białka ubić z cukrem pudrem, dodać kokos i starannie wymieszać.

Na upieczony sernik wylać masę bezową i ponownie wstawić do piekarnika na około 20 minut.

Czekoladę i masło przeznaczone na polewę rozpuścić, wymieszać, a następnie polać ostudzone ciasto. Posypać kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
24 opinie | Wyraź opinię
4.4219907404 stars based on 1728 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ja piekę nieco inny sernik - z dodatkiem bitej śmietany. Jest dobry ale zawsze pęka. Próbowałam piec w niższej temperaturze lecz nie pomaga.
Lidka [2010-05-07 12:04:02]
Zagęszczone mleko już od dłuższego czasu można kupić gotowe gotowane i niewielka różnica w cenie.(słodzone)
Życzliwa [2010-04-09 15:32:31]
Ludzie jeśli chcecie dobry sernik,to nie kupujcie gotowych serów zmielonych.Ja kupuję ser i sama mielę,trud się opłaca.
Renata [2010-03-31 21:31:37]
Zrobiłem według przepisu. Dodałem tylko wiecej cukru waniliowego i aromat rumowy. Beze zrobiłem bez wiórek bo siada. pycha !!!!!1
kapsel [2010-01-09 14:08:13]
Robie go już po raz trzeci tym razem podwojna dawka skladników bo więcej gości. zamiast maki dodałem kubek waniliowy z rodzynkami i troszke aromatu rumowego. rodzynki i migdały moczyłem godzine w miodzie winnym trójniaku, do bezy nioe dawałem wiórek bo beza siada. do polewy topie dwie gorzkie czekolady wedel . jest pycha . poszło wszystko w żołądki :) polecam
kuba [2009-08-07 16:26:18]
Dobre to ciacho (mniam) Polecam-Paulcia
Paula [2008-03-30 12:31:09]
Zamiast smarować tortownicę tłuszczem proszę wyłożyć specjalnym szarym papierem do pieczenia ciast. Nic się nie przypala ani nie przywiera.
Isia [2008-02-27 09:00:01]
Masa serowa wychodzi rzadka, ale już po upieczeniu i po ostudzeniu sernika - nic się nie rozlewa i sernik jest pyszny ;)
Dorota [2008-02-17 08:28:05]
tylko czemu to takie zadkie jest??
karolinka [2008-02-15 16:00:10]
dobry
aneta [2008-01-17 19:18:18]
nigdy,ale to nigdy nie piecze się sernika z jakichś mielonych ,,kupnych''serów, bo wychodzi z tego poprostu g...no, jak można coś takiego polecać, ktoś chyba nie jadł nigdy dobrego sernika.Używa sie do pieczenia tylko i wyłącznie ser biały i do tego dobrze odciśnięty, wtedy sernik jest prawdziwy i smaczny
joanna [2007-06-02 17:33:38]
Z budyniem zamiast mąki ziemniaczanej - pychotka
anka [2007-04-19 18:20:24]
zrobilam i nawet dobrze smakuje ale moj wyglada lepiej niz na tym zdieciu
krysia_ko... [2007-02-09 19:03:00]
serniczek pyszny ,długo nie mogłam trafić na dobry przepis na sernik, ten zniknął w ciągu jednego dnia, dziękuję Małgosia
małgosia [2007-01-06 16:20:34]
nie wyrosnieta klucha nie polecam
ania [2006-12-14 16:17:43]
Może za wysoka temperatura pieczenia, albo sernik jest za długo pieczony, a może też piekarnik za mocno piecze od dołu (tak czasami się zdarza - wtedy można - jeżeli da się oczywiście - "półkę - blachę" na której jest położone ciasto w piekarniku, dźwignąć wyżej).
Dorota [2006-12-05 11:48:41]
ja robie taki sernik oddawna jest super jest jedno ''ale'' spod mi sie przypala ,co robie nie tak?
dzidzia01 [2006-11-24 11:36:18]
serniczek niezły trochę się kruszy przy krojeniu
mariusz {25.10.2006 19:45} [2006-10-25 19:46:15]
Cisto wlasnie w piekarniku ! :) choc wydaje mi sie iz zbyt malo cukru, dalem wiecej i zobaczymy co wyjdzie, co do polewy (fakt faktem prosta) wole jakies bardziej zlozone polewy ciast ktore maja jednak bardziej delikatny smak.
Paweł woj. Lubuskie [2006-07-15 13:13:56]
Serniczek na prawdę doskonały. Od jakiegoś czasu "chodził " za mną taki sernik, w którym nie ma ciasta. Tem przepis się sprawdził. Wg rad kolegi Jarka użyłam "serka w wiaderku" a zamiast masy bezowej polewę toffi- z zagęszczonego słodzonego mleka w puszce-trzeba gotować zamkniętą puszke na b. małym ogniu przez 2 godz. zanurzoną całkiem w wodzie, ostudzoną otworzyć i gotowe.
ina.xok [2005-09-02 13:56:58]
nie wygląda apetycznie
miki [2005-07-15 17:18:34]
Proponuję zamiast zwykłego sera dodać 1 kg sera "Delfiko" w wiaderku ze Stargardu Szczecińskiego i zamiast mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Jarek - Nowa Sól [2005-05-07 18:39:44]
Sernik w smaku dobry,ale masa serowa po upieczeniu nie jest zwarta,lecz kruszy się i nie można ładnie wyjąć jej z tortownicy.Już w czasie przygotowania widziałam że masa serowa zrobiła się rzadka,chyba za mało mąki ziemniaczanej.Na zdjęciu zresztą widać,że autorka przepisu kroi sernik w tortownicy.
Huanita [2005-01-08 20:27:55]
Doskonały i smaczny sernik.Gorąco polecam.
Kristiana [2004-05-29 08:48:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.