Przepisy Extra

Szybka fasolowa z czerwoną fasolką z puszki

To coś dobrego dla miłośników fasolki oraz smacznych i pożywnych zup!

Ta zupa jest także świetnym rozwiązaniem dla zapracowanych, bowiem w bardzo krótkim czasie można przygotować bardzo dobrą zupkę, i to dużą ilość. Spokojnie starczy nam jej na dwa dni lub na obiad dla dużej rodzinki.

Jest świetna latem, jak i jesienią i zimą - w tych zimowych miesiącach warto naszą fasolową wzbogacić pod koniec gotowania o bardzo zdrowy i aromatyczny czosnek - mniam :)

Smacznego.

Składniki:

10 dag pora
1 łyżka oleju
35 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag marchewki (waga po obraniu)
1 ½ l bulionu
1 puszka czerwonej fasolki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
pęczek natki zielonej pietruszki
tymianek
kminek (mielony)
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Por pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do pora, razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Całość zalać bulionem (może też być rosołem z niedzieli lub wodą, w której parzyła się domowa szynka) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Dodać odcedzoną z zalewy czerwoną fasolkę i zagotować.

Na małej patelni roztopić masło, dodać mąkę pszenną i razem chwilkę smażyć. Następnie wlać trochę zupy, cały czas miesząc i zagotować zasmażkę. Przełożyć ją do gotującej się zupy i całość mieszając zagotować.

Gotową zupę zdjąć z ognia. Pęczek natki zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Dodać do zupy wraz ze szczyptą tymianku i mielonego kminku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Moja fasolka dopiero jakieś dwa tygodnie wykiełkowała, więc na moją świeżą muszę trochę poczekać. W tytule podałam, że zupka jest "szybka" - czyli dla zapracowanych, którzy szybko chcieliby coś dobrego w domku ugotować, bo gotowe pierogi, czy pulpety już im się przejadły... Ale jeśli ktoś ma dużo czasu to śmiało może wybrać się na zakupy do warzywniaka, na targ i dopiero zabrać się za gotowanie ;) To jest jeden z pomysłów na błyskawiczną zupę, która zaspokoi nasz głód o każdej porze roku. Powodzenia!
Dorota [2017-05-31 23:49:14]
Jest wiosna może coś bardziej odkrywczego niż fasola z puszki, kreatywność się liczy
Diana [2017-05-31 22:54:15]
Dziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
Dorota [2015-10-24 23:51:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.