Przepisy Extra

Zupa krem z fasolki szparagowej

Zupy o konsystencji kremu to coraz częściej spotykane danie podawane na stół, zwłaszcza podczas uroczystych obiadów. Ale coraz częściej takie zupy można zjeść w czasie normalnego, codziennego obiadu w domu.

Przygotowanie takiej zupy kremowej jest równie proste, jak ugotowanie normalnej zupy. Różnica polega na tym, że składniki zupy kremowej wymagają zmiksowania, do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czytaj więcej

Nasz sprawdzony przepis na zupę krem, pokazuje jak szybko przygotować to smaczne danie. Do jego przygotowania potrzebne będą żeberka, fasolka szparagowa, śmietana, jajka, a także cała masa różnych przypraw, dzięki którym zupa nabierze wyrazistego i niepowtarzalnego smaku!

Warto podać tę pyszną i oryginalną zupę na stół. Na pewno będzie Wam smakować!

Smacznego :)

Składniki:

Zupa:
30 dag żeberek wieprzowych
3 liście laurowe
10 ziarenek kolendry
30 dag ziemniaków
10 dag pietruszki
10 dag pora
2 dag selera
1-2 gałązki lubczyku
1 litr bulionu
40 dag fasolki szparagowej żółtej (mrożonej)
3 łyżki śmietany 12%
sos sojowy
curry
mielony kminek
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
3 jajka

Sposób wykonania:

Do zimnej wody włożyć opłukane żeberka wieprzowe, liście laurowe i ziarenka kolendry. Razem gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 60 minut.

Ziemniaki, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Do gorącego bulionu dodać ziemniaki, pietruszkę, por, seler i pokrojone gałązki lubczyku. Razem gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Wlać przecedzony wywar z żeberek. Następnie dodać mrożoną fasolkę szparagową, wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 10 minut. Całość razem zmiksować blenderem.

Następnie zdjąć z ognia dodać śmietanę i razem dokładnie wymieszać. Dodać jeszcze kilka kropli sosu sojowego, szczyptę curry, mielonego kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i każde jajko przekroić na połowę.

Zupę rozlać do bulionówek, na środek położyć połówkę jajka i wokoło posypać szczyptą rozgniecionego majeranku (jeśli ktoś lubi do zupy może dodać obrane i pokrojone mięso z żeberek).

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.