Przepisy Extra

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i żółtym serem

Składniki:

1 1/2 kg ziemniaków
30 dag boczku
60 dag cebuli
2 łyżki oleju
30 dag żółtego sera
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
1/2 szklanka mleka
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
kminek mielony
curry
przyprawa do ziemniaków
suszony koperek

Sposób wykonania:

Ziemianki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w dużą kostkę i razem z cebulą zrumienić na oleju.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do śmietany dodać mleko i surowe jajko. Razem zmiksować blenderem. Następnie dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kminek mielony, curry i wymieszać.

Do ¾ żółtego sera dodać czosnek i sos. Razem wymieszać.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami następujące składniki: 1/3 ziemniaków, ½ cebuli z boczkiem, 1/3 ziemniaków, ½ cebuli z boczkiem i 1/3 ziemniaków. Całość polać sosem, posypać przyprawą do ziemniaków, pozostałym żółtym serem i suszonym koperkiem.

Zapiekać przez około 80 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Oczywiście - można i tak :) Ale zależy jaki ten boczek mamy, jeśli jest chudy, to tam nie ma co się wytopić ;) Pozdrawiam i udanej zapiekanki życzę :)
Dorota [2017-05-22 10:35:24]
"Boczek zarumienić na oleju" nie ma potrzeby dodawac dodatkowo oleju gdyż tłuszcz sam sie z boczku wytopi
Maniek [2017-05-21 04:23:36]
Można ustawić na grzanie z góry i z dołu, wtedy zapiekanka upiecze się szybciej, myślę, że ok. 65 minut jej wystarczy. Dodam jeszcze, że zapiekankę w tym naczyniu żaroodpornym wkładamy do zimnego piekarnika, a czas pieczenia mierzymy dopiero jak piekarnik się nagrzeje do porządnej temperatury. Powodzenia :)
Dorota [2013-01-04 09:30:33]
Ja dawałam surowe plasterki, ale te podsmażone też mogą być. Fajny pomysł, muszę kolejnym razem tak zdobić, dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2012-09-21 09:44:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.