żubrówka - Słownik kulinarny

40% wódka na bazie żyta, aromatyzowana trawą żubrową, która nadaje jej lekko słodki smak i delikatnie żółty kolor. W każdej butelce oryginalnej żubrówki znajduje się jedno źdźbło tej trawy. Zbiera się ją ręcznie i tylko raz do roku w Puszczy Białowieskiej, a następnie suszy na słońcu. Znak towarowy zarejestrowany został w 1926r. przez firmę Polmos.

Żubrówka jest zazwyczaj podawana indywidualnie lub jako drink z sokiem jabłkowym tzw. szarlotka.

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.