Przepisy Extra

Siemieniotka

Siemieniotka to zupa wigilijna popularna na Śląsku. Przygotowuje się ją z konopi: gotuje i wyciska tłuczkiem mleczko. Potem otrzymane mleczko gotuje się razem z mlekiem, przyprawia i dodaje zrumienioną na maśle cebulę. Zupę podaje się z kaszą jaglaną, można też z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Jest to zupa, którą je się tylko raz w roku - tylko w Wigilię.

Składniki:

25 dag konopi
1 litr mleka
1 ½ łyżki cukru
1 ½ łyżki mąki pszennej
sól
15 dag cebuli
1 łyżka masła
20 dag kaszy jaglanej (1 szklanka)

Sposób wykonania:

Konopie przebrać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień opłukać i przełożyć do 2 litrów przegotowanej ciepłej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 90 minut, aż konopie popękają. Przygotować dwa garnki i sitko. Do jednego garnka przecedzić wywar, w którym gotowały się konopie, a do drugiego garnka przełożyć konopie. Do konopi dolewać stopniowo jeszcze około 2 litry wody. Na początku wlać niewielką ilość wody, aby tylko przykryła konopie i drewnianą pałką o płaskim spodzie tłuc konopie, aż puszczą mleczko. Następnie dalej gotować przez około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ponownie przecedzić wywar do garnka, w którym wywar już jest, a konopie przełożyć do drugiego garnka, dolać niewielką ilość wody i tłuc drewnianą pałką. Potem konopie ponownie gotować, zlać wywar, zalać wodą i tłuc. Taką czynność należy powtarzać jeszcze 5-10 razy, aż łuski zostaną puste i na koniec należy je wyrzucić.

Do nowego garnka wlać mleko (około 1/3 szklanki odlać), wlać przecedzony wywar z konopi. Razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać cukier i szczyptę soli do smaku. Do 1/3 szklanki mleka wsypać mąkę pszenną, dokładnie razem rozmieszać, zagotować i chwilę pogotować na małym ogniu. Na koniec przykryć pokrywką, aby nie zrobił się kożuch.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Przełożyć cebulę i smażyć na małym ogniu. Na koniec przełożyć do zupy i wymieszać.

Do garnka wlać 800 ml wody, zagotować i posolić wodę. Następnie wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Gałkownicą nakładać kaszę jaglaną na talerz, a obok kaszy nalać zupę.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Siemieniotka to jedna z zup wigilijnych popularnych na Śląsku. Kiedyś gotowały ją nasze prababcie, a teraz jest niestety zapomniana. Zupa ta nazywana jest też inaczej, m.in.: siemionką, siemiotką, konopianką. Jest to zupa o specyficznym, niepowtarzalnym i lekko gorzkawym smaku, którą je się tylko raz w roku - na Wigilię.

Smacznej Wigilii :)

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
siemieniotkę robię na wywarze warzywnym i nie ma mowy o cukrze ,mleku ,cynamonie czy wanilii,kiedyś podawałam wg przepisu mamy z kaszą gryczaną ,ale uznałam ,że z grzybowymi uszkami jest wyśmienita -nie na słodko przede wszystkim
ślązaczka [2017-12-21 20:54:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.