Burak (strona 5)

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców?
Owoce i warzywa są szczególnie ważne dla dzieci w okresie wzrostu i rozwoju. Zdaniem dietetyków powinny być spożywane pięć razy dziennie.
Naturalne sposoby barwienia wielkanocnych jajek
Jajko to symbol życia, a pięknie zdobione są symbolem odradzającego się życia. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w Wielkanocnym koszyku i na Wielkanocnym stole.
Probiotyki dla życia
Słowo probiotyk pochodzi od greckich słów pro bios i oznacza - dla życia. Znaczenie probiotyków trudno jest przecenić.
Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Choroba wrzodowa ma miejsce, gdy dochodzi do miejscowego ubytku błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy.
Cudze chwalicie... czyli kuchnia polska
Kuchnia polska jest niejednorodna, bogata i wielokulturowa. Dlatego trudno jest jednoznacznie określić wiodące smaki.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszenie jest jedną z najstarszych form utrwalania żywności. Polega na rozkładzie cukrów zawartych w produktach w kwas mlekowy, który ma właściwości konserwujące.
Kiedy przejść na lekkostrawną dietę?
Kiedy nasz układ pokarmowy zaczyna się buntować, dokucza nam niestrawność, zgaga, biegunka, ból między żebrami czy skurcze w podbrzuszu, czas przejść na lekkostrawną dietę.
Jak nie przytyć zimą?
Statystyczny Polak tyje zimą średnio 2-3 kilogramy, które trudno później zgubić. Dodatkowym centymetrom w pasie sprzyja brak ruchu i łasuchowanie.
Dieta wątrobowa
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów ludzkiego organizmu. Jako że nie jest organem unerwionym, długo nie manifestuje złego traktowania, a my szczególnie nie dbamy o jej dobrą kondycję.
Lekko i zdrowo na wiosnę
Zimą chętnie sięgamy po ciężkie potrawy i kaloryczne przekąski. Wtedy także łatwo przymykamy oko na wszystkie dietetyczne grzeszki, tłumacząc się trudnym okresem dla naszego organizmu.
Zupy dobre na każdą porę roku
Zupy są tradycyjnym elementem kuchni polskiej, a także bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety.
Kminek zwyczajny i jego specyficzny cierpko-korzenny smak
Kminek jest przyprawą o charakterystycznym i dość silnym zapachu korzennym. Jego smak jest aromatyczny, lekko palący i cierpki.
Zdrowie dziecka zimą
Zima w pełnej krasie. Dla dzieci to istny raj - kuligi, bitwy na śnieżki, sanki, narty, łyżwy.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.