Przepisy Extra

Aromatyczny sernik z brzoskwiniami

Miękki i puszysty sernik z kawałkami słodkich brzoskwiń schowany jest w bardzo kruchym kakaowym cieście z dodatkiem aromatycznej przyprawy do piernika.

Cudnie pachnie w całym domu jak się ten sernik piecze, a samo ciacho jest przepyszne. Normalnie rozpływa się w ustach.

Ostudzony sernik można tutaj dowolnie udekorować: pudrem, lukrem, można też polewą czekoladową i posypać ulubionymi dodatkami, np. prażonym słonecznikiem lub płatkami migdałów. Czytaj więcej

Sernik najlepiej kroić na drugi dzień. Jest idealnym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia, jak i na Sylwestra!

Smacznego.

Składniki:

Kakaowe ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
20 dag masła
2 łyżki soku z cytryny
Masa serowa:
1 kg twarogu
3 jajka
10 dag masła
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat pomarańczowy
Masa owocowa:
1 puszka brzoskwiń
3 łyżki bułki tartej
Masa z białek
5 białek
sól
½ szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny, razem posiekać, wyrobić ciasto i schłodzić. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do formy 25/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 °C.

Masło utrzeć z żółtkami, dalej ucierać, dodawać cukier, potem twaróg, kilka kropli aromatu pomarańczowego i na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, na serze rozłożyć brzoskwinie wcześniej pokrojone i obsypane bułką tartą.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, dalej ubijać, na koniec wsypać mąkę i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce i całość włożyć do piekarnika, piec przez 60 minut w temperaturze 180 °C.

Ostudzone ciasto polać lukrem bądź posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2025. Wszystkie prawa zastrzeżone.