Miękki i puszysty sernik z kawałkami słodkich brzoskwiń schowany jest w bardzo kruchym kakaowym cieście z dodatkiem aromatycznej przyprawy do piernika.
Cudnie pachnie w całym domu jak się ten sernik piecze, a samo ciacho jest przepyszne. Normalnie rozpływa się w ustach.
Ostudzony sernik można tutaj dowolnie udekorować: pudrem, lukrem, można też polewą czekoladową i posypać ulubionymi dodatkami, np. prażonym słonecznikiem lub płatkami migdałów. Czytaj więcej
Sernik najlepiej kroić na drugi dzień. Jest idealnym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia, jak i na Sylwestra!
Smacznego.
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny, razem posiekać, wyrobić ciasto i schłodzić. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do formy 25/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 180 °C.
Masło utrzeć z żółtkami, dalej ucierać, dodawać cukier, potem twaróg, kilka kropli aromatu pomarańczowego i na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, na serze rozłożyć brzoskwinie wcześniej pokrojone i obsypane bułką tartą.
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, dalej ubijać, na koniec wsypać mąkę i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce i całość włożyć do piekarnika, piec przez 60 minut w temperaturze 180 °C.
Ostudzone ciasto polać lukrem bądź posypać cukrem pudrem.
Smacznego.