Do miski przesiać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajka, serek mascarpone, rum i całość razem zmiksować mikserem na gładką masę.
Do zimnego tłuszczu wlać spirytus i całość rozgrzać. Łyżkę namoczyć w gorącym tłuszczu, następnie nabrać masę i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor (one same się obracają, ale czasami trzeba im pomóc). Wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzić, a tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników wyjdzie około 30 delikatnych pączusiów.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.