Przepisy Extra

Delikatny schab z wody

Przedstawiam Wam dosyć nietypowy przepis na piękny kawałek schabu.

Umyty i osuszony schab wkładamy do specjalnie przygotowanej gorącej zalewy. Gotujemy w niej TYLKO 5 minut, potem studzimy i wynosimy w zimne miejsce - i tak przez 3 DNI :)

Powiem Wam, że trochę się obawiałam tego przepisu, bo tak długo moczyć mięso? ;) Ale zaryzykowałam, i powiem Wam, że było warto! :)

Przepis jest dosyć ciekawy, prosty i wbrew pozorom szybki. Bardzo mało pracy przy nim jest do wykonania, tylko 5 minut gotowania i potem dłuuugie studzenie. Jedyne o czym musimy pamiętać to to, że tam w lodówce czeka mięso i codziennie należy go zagotować i bardzo krotko pogotować - nie zapominamy o tym ;) Czytaj więcej

Schabik wychodzi cudny. Jest idealny na każdy świąteczny stół - a zwłaszcza na Wielkanoc! Świetni komponuje się z chrzanem, ale też z sosem chrzanowym czosnkowym lub ziołowym - mniam :)

Cieszy się on dużą popularnością na różnego rodzaju przyjęciach (urodzinach, Andrzejkach, Sylwestrze).

Jest świetny do kanapek, ale także jako chude mięsko na obiad - dla osób będących na diecie (zdrowotnej, odchudzającej).

Jest to najdelikatniejszy schab jaki jadłam - jest po prostu rewelacyjny! To czyste i smaczne mięso bez żadnych sztucznych i chemicznych dodatków do zrobienia we własnym domu.

Zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego!

Składniki:

2 kg schabu
2 litry wody
10 ziarenek kolendry
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1 ½ łyżki musztardy
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki soli (himalajskiej)
kminek (mielony)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku

Sposób wykonania:

Schab opłukać, osuszyć i można związać grubą nitką.

Do dużego garnka wlać wodę. Dodać ziarenka kolendry, ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu, liście laurowe, musztardę, majonez, cukier trzcinowy, majeranek, pieprz ziołowy, sól oraz szczyptę mielonego kminku, słodkiej i ostrej papryki w proszku. Całość razem wymieszać i zagotować.

Do gotującej się zalewy przełożyć schab i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut, kilka razy odwracając w tym czasie. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia i wynieść w zimne miejsce (piwnica, lodówka lub balkon - zimą). I tak samo postępować jeszcze przez 3 dni (mięso w zimnej zalewie też warto od czasu do czasu odwrócić). Na koniec z ostudzonej zalewy wyjąć schab, zdjąć nitki i kropić w cienkie plastry.

Podawać jako zimna płyta lub serwować na kanapkach. Schab wychodzi kruchy i aromatyczny.

Jest idealny na Wielkanoc. Z sosem chrzanowym lub z samym chrzanem smakuje wyśmienicie.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję za ciekawą i sprawdzoną propozycję na pyszne mięsko - na kanapki i nie tylko ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2018-07-21 00:37:40]
Przepis okroilam max., daje do zimnej wody liście laurowe,ziele angielskie ,majeranek i łyżkę soli (max.zminimalizowalam sol] , czosnek ewentualnie kolendrę w ziarenkach.Schab wkładam do też zalewy ,która musi sięgać na 2 palce nad mięso, podgrzewam az do zagotowania ,gotuje 10 minut na malym ogniu.Odstawiam na bok do wystygniecia.Po wystygnięciu tego samego dnia lub na drugi dzień doprowadzamy w tej samej wodzie do zagotowania przez 2 minuty .Schab jest pyszny ,wilgotny ,pachnący czosnkiem.
Anula7777 [2018-07-19 09:07:16]
Robię taki,ale daję więcej soli-1/3 szklanki i nie jest zbyt słony
Maria [2017-12-05 07:08:01]
Tak :)
Dorota [2016-08-22 15:04:51]
Czy on gotuje sie w tej samej wodzie co na poczatku
Mag.76 [2016-08-18 21:54:30]
Zalewę gotować razem ze schabem, powodzenia :)
Dorota [2016-03-16 21:43:58]
A czy po przyniesieniu z zimnego miejsca zalewę gotować od początku ze schabem czy wyciągnąć i wrzucić dopiero do wrzątku?
początkująca [2016-03-16 14:11:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.