Przepisy Extra

Pieczony rolowany boczek z czosnkiem

Nie ma nic lepszego, jak zrobiony we własnym domu boczek :)

Przepis jest prosty, dosyć łatwy do wykonania, a efekt przepyszny! Tak przygotowany boczek świetnie smakuje jak jest ciepły - bo już nie możemy się doczekać degustacji ;) Ale serwowany na zimno też smakuje wyśmienicie!

Jest miękki i aromatyczny. Super pachnie w domu jak się zapieka. Podczas krojenia nic się nie rozpada. To apetyczna wędlinka bez żadnych niepotrzebnych dodatków i konserwantów. Czytaj więcej

Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok jajek i równie szybko znika ze stołu, tak jak one w wielkanocnym czasie :)

U nas w domu taki boczek to tradycja - co roku gości u nas w Wielkanoc :)

Smacznego!

Pieczony rolowany boczek z czosnkiem

Składniki:

1 ½ kg surowego boczku
10 ząbków czosnku
sól
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki kminku (mielonego)
4 łyżki oleju
kilka kropel soku z cytryny
10 dag cebuli (2 małe)
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
1 goździk

Sposób wykonania:

Surowy boczek opłukać, osuszyć i lekko rozbić. Czosnek obrać i zetrzeć na tace o małych oczkach, posypać solą i rozgnieść widelcem.

Do miseczki przełożyć ostrą i słodką paprykę w proszku, majeranek, kminek, 2 łyżki oleju, kilka kropli soku z cytryny i rozgnieciony czosnek. Tą marynatą posmarować boczek, zrolować go i mocno obwiązać grubą nitką. Na zewnątrz posmarować pozostałym olejem i włożyć do rękawa foliowego, obok mięsa do rękawa włożyć obrane cebule, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca i goździk. Szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień boczek w folii przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 90 minut w temperaturze 180 °C. Na ostatnie 30 minut pieczenia folię rozciąć, aby boczek ładnie się zarumienił. Pozostawić do ostudzenia w folii, a następnie rozciąć i zdjąć nitkę.

Ostudzony boczek kroić w cienkie plastry i podać na stół.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.1416666664 stars based on 48 reviews Inne rodzaje
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Boczek pieczony to wspaniala wedlina do pieczywa, lubimy. Życzę smacznego
Krystyna szlachta [2017-12-11 10:29:42]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.