Przepisy Extra

Grzyby w zalewie octowej

Grzybki w zalewie - warto uchwycić ich smak na zimę! A najlepiej chyba w słoikach, bo szybciej z nich można skorzystać;)

Najlepiej użyć tutaj małych grzybków ewentualnie średniej wielkości. Dobrze jest też przy każdym grzybku odkroić około 3/4 nóżki - bo potem w słoikach tak zgrabnie i apetycznie wyglądają :) Czytaj więcej

Takie grzybki z zalewy można wykorzystać jako przekąskę na stół - idealne na każde przyjęcia, urodzinki, Sylwestra, Święta :) Są świetne też na kanapki, jako dodatek do drugiego dania, do sałatek, do sosu na zimno - np. tatarskiego - pyszności!

Warto się skusić na kilka słoiczków - smacznego!

Grzyby w zalewie octowej

Składniki:

40 dag grzybów leśnych (np. podgrzybki)
sól
5 dag cebuli
1 łyżeczka gorczycy
6 ziarenek czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
Zalewa octowa:
¾ szklanki wody
¼ szklanki octu 10%
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Grzyby leśne oczyścić i opłukać. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować przez około 10 minut, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w krążki. Sparzyć i ostudzić.

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić.

Do czystego i wyparzonego wcześniej słoika przełożyć cebulę. Dodać gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Następnie przełożyć grzyby i zalać zalewą octową.

Słoik z grzybami szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić, wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na 1 słoik 650 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2833333332 stars based on 24 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.