Grzybki w zalewie - warto uchwycić ich smak na zimę! A najlepiej chyba w słoikach, bo szybciej z nich można skorzystać;)
Najlepiej użyć tutaj małych grzybków ewentualnie średniej wielkości. Dobrze jest też przy każdym grzybku odkroić około 3/4 nóżki - bo potem w słoikach tak zgrabnie i apetycznie wyglądają :) Czytaj więcej
Grzyby leśne oczyścić i opłukać. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować przez około 10 minut, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w krążki. Sparzyć i ostudzić.
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić.
Do czystego i wyparzonego wcześniej słoika przełożyć cebulę. Dodać gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i listek laurowy. Następnie przełożyć grzyby i zalać zalewą octową.
Słoik z grzybami szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić, wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 1 słoik 650 ml.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.