Przepisy Extra

Indyk z patelni w sosie własnym

Indyk z patelni w sosie własnym

Składniki:

1 kg filetu z indyka
2-3 łyżki oleju
przyprawa do indyka
majeranek
tymianek
oregano
pieprz cayenne
ostra papryka w proszku
mielony imbir
granulowany czosnek
pieprz

Sposób wykonania:

Filet z indyka opłukać, osuszyć i obsypać z każdej strony przyprawami: szczyptą przyprawy do indyka, majeranku, tymianku, oregano, pieprzu cayenne, ostrą papryką w proszku, mielonym imbirem, granulowanym czosnkiem i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej, przełożyć filet z indyka i zrumienić z każdej strony na złoty kolor. Następnie zmniejszyć ognień, przykryć pokrywką i dusić przez około 70 minut.

Takiego indyka można kroić w grube plastry, polać powstałym sosem i podawać do drugiego dania lub też można indyka ostudzić, pokroić w cienkie plastry i serwować na kanapkach. Indyk jest pyszny i dietetyczny.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.