Jajecznica? Czy tę prostą potrawę, która często spożywana jest na śniadanie lub kolację przez dzieci i dorosłych, można nazwać wykwintnym daniem?? Chyba jednak nie...
Może jajecznica na szynce lub z grzybami jest bardziej elegancka. Ale gdyby do jajecznicy dodać rzadziej spotykany w kuchni i droższy składnik, który uchodzi za rarytas, czy jajecznica zyskałaby uznanie w oczach konsumentów? Chyba tak!
Takim „rarytasem” mogą być … szparagi. To zdrowe i smaczne, poważane w świecie warzywo doskonale pasuje i komponuje się z jajecznicą. Bo jak się okazało jajka i szparagi to bardzo zgrany oraz smakowity duet! Czytaj więcej
Jajecznica z zielonymi szparagami wychodzi apetycznie kolorowa i jest treściwa. Świetnie smakuje podana z kromką świeżego i chrupiącego pieczywa - pycha!
Wykonanie jest proste, a jaki splendor dla wykonawcy. Może warto podać jajecznicę na szparagach na uroczystą kolację?
To może być także świetny pomysł na zdrowe i pożywne rozpoczęcie dnia! To też fajna propozycja na wiosenne, sycące śniadanie.
Sezon na szparagi teraz w pełni, ale jest... krótki, dlatego warto korzystać z niego intensywnie :)
Polecamy i smacznego życzymy!
Zdrewniałe końcówki zielonych szparagów odłamać. Szparagi opłukać i pokroić w plasterki (główki pozostawić w całości). Pokrojone szparagi wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru. Gotować 2 minuty od momentu zagotowania się wody i odcedzić.
Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie przełożyć zielone szparagi i razem podsmażyć. Dodać jajka i smażyć na małym ogniu. Na koniec dodać koperek (suszony lub świeży). Przyprawić do smaku solą ziołową i kolorowym pieprzem.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.