Przepisy Extra

Jarmuż - jako dodatek obiadowy

Składniki:

15 dag jarmużu (kilkanaście liści)
1 łyżka oleju kokosowego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz biały

Sposób wykonania:

Liście jarmużu zamoczyć w wodzie, a następnie dokładnie opłukać i osuszyć. Porwać na kawałki, a twarde ogonki usunąć. Na patelnię przełożyć olej kokosowy i rozgrzać. Dodać jarmuż i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem, żeby puścił sok. Następnie dodać do jarmużu i posypać szczyptą białego pieprzu. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.

Podawać na gorąco jako dodatek do drugiego dania. Jarmuż z czosnkiem pasuje do wszystkiego: różnego rodzaju kotletów i ryb. U mnie ostatnio królował obok faszerowanej papryki - pycha!

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.6 stars based on 4 reviews Inne rodzaje
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ja też się w nim zakochałam! Proszę bardzo, jarmuż w takiej postaci - z koksową nutką bardzo nam zasmakował :) Ja jeszcze chipsów nie robiłam, ale słyszałam właśnie, że są pyszne - muszę się w końcu skusić ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2016-08-06 22:34:49]
Uwielbiam jarmuż. W postaci chipsów najbardziej. Przepis pożyczam bo z olejem kokosowym nie próbowałam.
Aleksandra z kluskizserem.pl [2016-08-06 15:56:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.