smaczny.pl przepisy kulinarne

Jarmuż z grzybami leśnymi

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Inne rodzaje
Jarmuż z grzybami leśnymi

Składniki:

15 dag cebuli
1 łyżka smalcu
15 dag grzybów leśnych
pieprz czarny
ok. 10 dag jarmużu
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do rondelka przełożyć smalec, rozgrzać, dodać cebulę i zeszklić. Grzyby leśne oczyścić, opłukać i pokroić. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, wymieszać i razem smażyć na małym ogniu przez około 10 minut.

Liście jarmużu zamoczyć w wodzie, a następnie dokładnie opłukać i osuszyć. Porwać na kawałki, a twarde ogonki odrzucić. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać jarmuż i smażyć na małym ogniu przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił. Na koniec przełożyć grzybki z cebulą, razem wymieszać i dusić jeszcze przez około 3 minuty.

Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku. Przyprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i podawać na ciepło jako dodatek obiadowy.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.