smaczny.pl przepisy kulinarne

Kakaowo-budyniowe z jabłkami

Dodane przez w dniu
20 odsłon dziennie
Wyraź opinię
3.238095238 stars based on 21 reviews Ciasta i słodkości
Kakaowo-budyniowe z jabłkami

Składniki:

Kruche kakaowe ciasto:
ok. 3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
20 dag masła
2 łyżki kakao do ciast
Masa budyniowa z jabłkami:
1 lir mleka
½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżek mąki pszennej
50 dag jabłek (waga po obraniu)
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać mąkę pszenną, dodać masło, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać, zagnieść i schłodzić.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i opłukać. Następnie pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

¾ mleka wlać do garnka, wsypać cukier, cukier waniliowy, razem wymieszać i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dokładnie razem wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Na koniec do gorącego budyniu przełożyć jabłka i wymieszać łyżką.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej ¾ kruchego kakaowego ciasta i nakłuć widelcem. Następnie przełożyć gorącą masę budyniową z jabłkami, a na górę zatrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.