Przepisy Extra

Kakaowo-budyniowe z jabłkami

Kakaowo-budyniowe z jabłkami

Składniki:

Kruche kakaowe ciasto:
ok. 3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
sól
¾ szklanki cukru
20 dag masła
2 łyżki kakao do ciast
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa z jabłkami:
1 lir mleka
½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
50 dag jabłek (waga po obraniu)
sok z cytryny
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać mąkę pszenną, dodać masło, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać, zagnieść i schłodzić.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i opłukać. Następnie pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

¾ mleka wlać do garnka, wsypać cukier, cukier waniliowy, razem wymieszać i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dokładnie razem wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Na koniec do gorącego budyniu przełożyć jabłka i wymieszać łyżką.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć w niej ¾ kruchego kakaowego ciasta i nakłuć widelcem. Następnie przełożyć gorącą masę budyniową z jabłkami, a na górę zatrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.