Przepisy Extra

Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem

Łazanki zazwyczaj kojarzą nam się z kapustą i pieczarkami, ale ja przygotowałam sobie łazanki trochę inaczej... tzn. zamieniłam pieczarki na aromatyczny, wędzony boczek ;)

Moim zdaniem danie zyskało na smaku, jest apetyczne i sycące. Ważny jest też fakt, że w bardzo krótkim czasie można przygotować sobie całkiem smaczne obiadowe danie z prostych i łatwo dostępnych składników. No i wychodzi go duuużo!

Użyć tutaj można ulubionego bądź dowolnego makaronu. Ps. Fajne też są świderki do takiego dania ;)

Sezon na kapustę kiszoną w pełni, można więc korzystać ze zdrowych dobrodziejstw kiszonej kapusty teraz częściej... Czytaj więcej

Łazanki z kapustą kiszoną to doskonały pomysł na dobry obiad jesienią i zimą. Danie jest szybkie i bardzo proste do zrobienia, no i co ważne uda się każdemu.

Jeśli nie macie pomysłu co zrobić na obiad, to właśnie takie makaronowe danie może być dla Was ratunkiem :)

Na patelni mamy połączenie słodko-kwaśnego smaku z lekkim wędzonym aromatem - pycha!

Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego obiadku :)

Składniki:

30 dag kapusty kiszonej
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
20 dag wędzonego boczku
2 dag słoniny wędzonej
20 dag cebuli
25 dag makaronu (kokardki)
1 łyżka oleju
ostra papryka w proszku
kminek (mielony)
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)
sól
pieprz
Dodatkowo:
zielona cebulka

Sposób wykonania:

Kapustę kiszoną pokroić, przełożyć do gotującej się wody z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie odcedzić.

Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do boczku, razem wymieszać i chwilkę smażyć. Przełożyć kapustę kiszoną, razem wymieszać i jeszcze 5 minut podsmażyć. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki oraz soli i pieprzu do smaku.

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju i odcedzić. Przełożyć na patelnię i razem wymieszać.

Rozłożyć na talerzach i posypać zieloną cebulką.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3548387096 stars based on 31 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.