Przepisy Extra

Lekkie faworki z ciasta francuskiego

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
cukier puder

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie rozłożyć. Pokroić radełkiem na 3 długie poziome paski, a następnie na około 15 pionowych pasków. Powinny wyjść prostokątny o wymiarach około 3 na 8 cm. W środku zrobić nacięcie i przełożyć jeden koniec.

Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (można rozłożyć papier, na którym było zawinięte ciasto francuskie). Do formy przełożyć faworki.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 170-180 °C.

Po upieczeniu, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Ale równie smaczne i zarazem mniej kaloryczne są bez cukru pudru ;)

Z podanego przepisu wyjdzie około 45 faworków. Jest to błyskawiczny sposób na faworki (faworki last-minute), i praktycznie bez żadnej pracy ;)

Smacznego.

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
4.5 stars based on 60 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Fajny i prosty sposób na faworki bez wyrabiania ciasta. Robiłam je już kilka razy, zawsze wychodzą - pyszności! Robię i w ten tłusty czwartek :D Nawet dziecko poradzi sobie z takimi faworkami :)
Gienia R. [2020-02-17 13:09:50]
Dzięki :)
Dorota [2014-02-05 18:24:12]
Dorotko prawda pomysl sie liczy , a Kubus jaki madry wiec Kubus do roboty bez filozofi .ciaela
ciachela [2013-02-13 20:56:37]
Pomysł się liczy ;)
Dorota [2012-06-28 13:10:24]
Faworki wyśmienite , Polecam wypróbowałam ten przepis
Kasia z [2012-03-10 21:21:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.