Ciasto francuskie rozłożyć. Pokroić radełkiem na 3 długie poziome paski, a następnie na około 15 pionowych pasków. Powinny wyjść prostokątny o wymiarach około 3 na 8 cm. W środku zrobić nacięcie i przełożyć jeden koniec.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (można rozłożyć papier, na którym było zawinięte ciasto francuskie). Do formy przełożyć faworki.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 170-180 °C.
Po upieczeniu, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Ale równie smaczne i zarazem mniej kaloryczne są bez cukru pudru ;)
Z podanego przepisu wyjdzie około 45 faworków. Jest to błyskawiczny sposób na faworki (faworki last-minute), i praktycznie bez żadnej pracy ;)
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.