Przepisy Extra

Maślana karkówka z grilla

Karczek wieprzowy to chyba najczęściej grillowane mięso. Rzeczywiście ta część wieprzowego mięsa, szczególnie nadaje się go przygotowania w ten sposób. Raczej chude mięso, z lekkimi przerostami doskonale udaje się na grillu. Tłuszcz wytopi się i pozostanie smaczne, przypieczone mięso, pachnące ziołami, które były użyte do przygotowania marynaty. Czytaj więcej

Dodatkowym składnikiem marynaty, raczej niezbyt popularnym jest … maślanka, która doda karkówce specyficznego smaku i aromatu, a ponadto spowoduje kruchość mięsa.

Zachęcamy do przygotowania karczku na grillu wg tego przepisu. Naprawdę warto!

Smacznego :)

Składniki:

1 kg wieprzowego karczku
1 szklanka maślanki
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
majeranek
pieprz ziołowy
sól

Sposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 ½ cm plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do maślanki dodać zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, pieprz ziołowy i sól. Razem wymieszać i przyprawioną maślanką zalać karczek. Dokładnie wymieszać z marynatą i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Na rozgrzany ruszt kłaść zamarynowany w maślance karczek. Grillować z dwóch stron do miękkości mięsa. Podawać z ulubionym dipem i sałatką.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie :)
Dorota [2014-05-09 12:47:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.