Przepisy Extra

Orkiszowe ciasto z owocową masą

Składniki:

Orkiszowe ciasto:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru trzcinowego
20 dag masła
5 dag smalcu
3 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 białka
Owocowa masa:
1,30 kg jabłek
30 dag gruszek
10 dag malin
1/2 szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową, mąkę pszenną i cukier trzcinowy. Dodać masło, smalec, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Następnie dużą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim wyłożyć 2/3 orkiszowego ciasta. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut. Potem wyjąć ciasto z piekarnika, lekko ostudzić i posmarować rozmąconymi białkami.

Jabłka i gruszki obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Maliny przebrać i opłukać. Do garnka przełożyć jabłka, gruszki, maliny i cukier. Wszystko razem wymieszać i smażyć na małym ogniu. Do ½ szklanki zimnej wody wsypać kisiel wiśniowy, dokładnie rozmieszać i wlać do masy owocowej. Mieszając chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczone ciasto.

Na masie owocowej rozłożyć kruszonkę z pozostałego ciasta (1/3). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze razem przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu gorące ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.