Przepisy Extra

Orzechowe ciasto z truskawkowo-rabarbarową masą

Ciasto z orzechami i masą truskawkowo-rabarbarową?? Hmmm...

Trzeba przyznać, że to dosyć oryginalny pomysł :) A jednak połączenie smaku orzechów, truskawek i rabarbaru z ciastem dało pyszny smak, a efekt wizualny przerósł oczekiwania.

Truskawki to popularne owoce sezonowe, bardzo popularne ze względów smakowych, jak również zdrowotnych, zwłaszcza w tak zwanym „sezonie truskawkowym”. Rabarbar jest również często spotykany w przepisach kulinarnych i cukierniczych. Połączenie tak różnych smaków, słodkiego z truskawek i kwaśnego rabarbaru daje niepowtarzalny efekt w ustach. A jaki ?? To najlepiej sprawdzić samemu i wykonać to smakowite ciasto. Czytaj więcej

Ten owocowy mix smaków jak się okazało jest idealnym rozwiązaniem dla smakoszy ciast. Jednym zdaniem jest to świetny i sprawdzony przepis na ciasto z letnimi owocami!

Udanego wypieku i smacznego :)

Składniki:

Orzechowe ciasto:
10 dag orzechów laskowych
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki brązowego cukru
20 dag masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
kilka kropli soku z cytryny
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
Masa truskawkowo-rabarbarowa:
50 dag truskawek
50 dag rabarbaru (już obranego)
2 galaretki truskawkowe
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Orzechy laskowe zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmielić w maszynce do orzechów. Przesypać do miski i dodać mąkę pszenną, mąkę orkiszową, brązowy cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i kilka kropli soku z cytryny. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Truskawki opłukać, obrać z szypułek, osączyć z wody i przekroić na pół. Rabarbar obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Wsypać do niego galaretki truskawkowe w proszku i odstawić na około 20 minut. Na koniec dodać truskawki i całość razem wymieszać.

Dno średniej wielkości tortownicy (o średnicy 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem. Do tortownicy wyłożyć połowę orzechowego ciasta, rozsypać bułkę tartą, wyłożyć masę truskawkowo-rababrbarową i na górze z pozostałego ciasta ułożyć posypkę.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Przed podaniem na stół wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.