Przepisy Extra

Orzeźwiający kompot z rabarbaru

Składniki:

1 litr wody
2 goździki
kawałek kory cynamonowej
4 łyżki cukru
30 dag rabarbaru

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, dodać goździki, kawałek kory cynamonowej i cukier. Wszytko razem wymieszać i zagotować.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się słodkiego syropu. Razem wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Na koniec kompot ostudzić i schłodzić w lodówce.

Schłodzony smakuje wybornie i super gasi pragnienie w upalny dzień. Można podawać z kostkami lodu.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
5 stars based on 1 reviews Napoje
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
I jeszcze jedno. Ja wszystkie kompoty przygotowuje w ten sposób , ze wlewam wodę do garnka , wrzucam owoce , cukier i ewentualnie przyprawy . Zagotowuje do wrzenia , wyłączam prąd , przykrywam. W tym czasie owoce oddają caly swój smak i kolor. Nie trzeba stać przy kuchence i pilnować .
Barbarka [2013-06-20 12:50:46]
Aha, to tego nie wiedziałam... dzięki :) Widziałam właśnie, że niektóre kompoty mają takie ładne różowe kolory, a mój nie - myślałam, że to dlatego że mój rabarbar był zielony. Również pozdrawiam :)
Dorota [2013-06-20 10:12:24]
Kompot rabarbarowy to moj ulubiony , ale nie obieram skórki , wtedy kompot ma piękny rozowy kolor. A skórki miekna w czasie gotowania . Pozdrawiam.
Barbarka [2013-06-19 22:01:41]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.