Przepisy Extra

Puszysty sernik na zimno

Składniki:

Masa serowa na zimno:
1 galaretka agrestowa
20 dag masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
25 dag serka mascarpone
60 dag serka homogenizowanego waniliowego (4x15 dag)
18 dag jogurtu naturalnego (1 mały kubek)
aromat arakowy
Do dekoracji:
5 dag płatków migdałowych

Sposób wykonania:

Galaretkę agrestową rozpuścić w ½ szklance gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni i ostudzić.

Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać serek mascarpone, serek homogenizowany waniliowy, jogurt naturalny i kilka kropli aromatu arakowego. Na koniec do masy serowej wlać ostudzoną galaretkę agrestową i całość razem zmiksować.

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm posmarować olejem (spód i boki). Następnie wyłożyć masę serową, a wierzch sernika posypać chrupiącymi płatkami migdałowymi.

Gotowy sernik włożyć do lodówki do schłodzenia.

Sernik idealny na stół wielkanocny, a także na upalny, wakacyjny dzień - schłodzony smakuje wybornie :)

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.