smaczny.pl przepisy kulinarne

Sernik bez sera z jagodową i migdałową nutką

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.4 stars based on 10 reviews Ciasta i słodkości

Przedstawiam Wam fajny i sprawdzony przepis na serniczek z owocami :)

Jest to lekka i zdrowa wersja sernika, jeśli można tak powiedzieć ;) Bo wiadomo, jeśli miałoby być zdrowo to lepiej do kawy nic nie jeść, ale tak się chyba nie da... ;)

Moja wersja sernika jest na pełnoziarnistym spodzie, zrezygnowałam z tłustego sera, a w jego miejsce dałam jogurty. Można też ograniczyć tutaj cukier i zastąpić go np. na brzozowy - wtedy śmiało po serniczek mogą sięgać diabetycy i osoby dbające o linię :) Czytaj więcej

Mój sernik zyskał na kolorze - dzięki niebieskim owocom - mam na myśli tutaj moje ulubione leśne jagódki ;) I na smaku - dzięki pięknie zarumienionym i chrupiącym płatkom migdałów!

Ale oczywiście jak to z przepisami bywa, każdy można zmienić ;) Osobom, które kalorii nie liczą, proponuję polać jeszcze serniczek przesłodką polewą czekoladową - będzie pycha :)

Smacznego!

Sernik bez sera z jagodową i migdałową nutką

Składniki:

20 dag masła
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki śmietany 18%
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowa z kokosem:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1,2 kg jogurtów greckich (3 duże opakowania)
20 dag wiórek kokosowych
Dodatkowo:
10 dag jagód (mogą być mrożone)
10 dag płatków migdałów

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć miękkie masło, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i ubijać mikserem na puszystą masę. Następnie dodać śmietanę, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści (dosyć długo ubijać). Następnie przełożyć sok z cytryny, jogurty greckie, wsypać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie razem wymieszać. Gotową masę przełożyć na podpieczony spód. Na niej rozłożyć jagody (zamrożone, a w sezonie - świeże), a na nich rozsypać płatki migdałów. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Oj tam oj tam ;)
Dorota [2017-04-12 17:29:23]
Sernik bez sera nie jest sernikiem :/
iwcia [2017-04-10 22:46:14]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.