Przepisy Extra

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 niepełna szklanka mąki krupczatki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat arakowy
Masa:
1/2 kg sera białego
1/2 kostki margaryny
2 łyżki żelatyny
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
aromat arakowy
2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Białka ubić, dodać cukier puder, nadal ubijając dodać żółtka. Pod koniec ubijania dodać roztopioną, ale letnią margarynę, tężejącą żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ½ szklance gorącej wody, zmielony ser, aromat i dokładnie wymieszać. Masę wylać na biszkopty lub na herbatniki.

Na wierzch ciasta wylać tężejące galaretki rozpuszczone w 4 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
21 opinii | Wyraź opinię
4.4021406724 stars based on 1308 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Jeśli chodzi o masę serową, to tak, powodzenia :)
Dorota [2011-12-18 14:45:49]
Jeśli chodzi o sernik na zimno, zwykle kupowałam gotowce w proszku - ale bardzo się cieszę że postanowiłam sama zrobić taki senik jest o niebo lepszy, przepis rewelacyjny!!!!
Iwa [2008-07-14 12:32:25]
bardzo dobra masa serowa:D polecam
kingusia [2008-05-26 15:12:58]
bardzo dobr nawet to ja zrobiłam z wiekszą ilością galaretki
natalia [2008-01-23 14:29:16]
BARDZO PYSZNY
BASKA [2007-02-07 18:03:38]
Witaj Wiolu ;) cieszę się, że ciasta się Ci się udają i smakują. Życzę Ci dalszych udanych wypieków. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-11-17 23:07:28]
Kochana Dorotko twoimi przepisami zaraziła mnie moja siostra z początku nie chcialam wierzyc ze takie je masz wymienite ale powiem tak:zaczęłam piec i bardzo mi sie to spodobało bo twój przepis za kazdym razem wychodzi i jest oszałamiająco pyyyyszny!!!!
Wiolka [2006-11-13 15:08:37]
Tak, zwykły ser można zastąpić serkiem homogenizowanym. Życzę powodzenia :)
Dorota [2006-09-20 22:54:12]
czy można zamiast takie zwykłego sera dodać serek homogenizowany waniliowy?
Kaja [2006-09-20 19:42:33]
Ciasto wyśmienite!!!
Edyta [2006-09-05 12:51:12]
maprawde ten przepis jest wyśmienity i prosty w przygotowaniu ,a ciasto samo rospuszcza sie w ustach
Małgorzata z grudziodza [2006-04-14 19:05:33]
Pyccchhha!Poprostu moja rodzinka padła na kolana![nic nie zostało dla mnie!!!!!!!!!!]
justyna [2005-11-02 17:14:01]
Dziękuję za dobre słowa i cieszę się, że moje przepisy smakują :), a co do biszkoptu, to może przyczyną jest to, że jest on za szybko wyciągany z pieca, a tak w ogóle to biszkopty po upieczeniu zawsze minimalnie 'siadają', ale na pewno nie do tego stopnia że powstaje zakalec. Pozdrawiam.
Dorota [2005-09-05 09:30:12]
Droga Dorotko!! TWOJE PRZEPISY SĄ NAPRAWDE ŚWIETNE . MAM JEDNO PYTANKO ..BISZKOPT W PIECU JEST SUPER ALE JAK GO WYCIĄGNE TO MI OPADA. PROSZE O RADE. Z GÓRY DZIEKUJE
IRENA [2005-09-02 14:28:20]
a nie za dużo margaryny?
ewe [2005-07-30 18:45:44]
super ciasto.bardzo smaczne.polecam
drutaz [2005-06-18 15:49:29]
twoje przepisy Dorotko są po prostu wystrzałowe ciasta smakują rewelacyjnie nie wszystkim się podobają ale każdy ma prawo do swojego zdania dla mnie nic dodać nic ująć naprawdę pyszne!!!!!!!!!!polecam
mała [2005-06-15 22:08:21]
No, jak ktoś ma takie życzenie, to nie musi piec biszkoptu, wystarczą herbatniki lub biszkopty rozłożone na spodzie brytfanki.
Dorota [2005-03-03 20:54:13]
170° to jest zimno ?
Akagi [2005-03-03 11:31:17]
jest bardzo pyszne
kala [2004-10-20 19:11:51]
niesamowity smak.Kuszący aromat.Musisz go skosztować
ANIA [2004-09-26 09:11:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.