Przepisy Extra

Śledzie w zalewie octowej

Składniki:

50 dag matiasów
15 dag cebuli (3 średniej wielkości, waga po obraniu)
Do cebuli:
1 szklanka wody
1 ½ łyżki cukru
Zalewa:
¾ szklanki wody
2 łyżki octu 10%
1 łyżeczka cukru
15 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około 60 minut. Opłukać, osuszyć i pokroić na około 4 cm kawałki (1 śledź na około 4 części).

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w krążki. Na patelnię wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Przełożyć cebulę, wymieszać i jak się zagotuje gotować 2 minutki. Zdjąć z ognia, odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Zostawić do ostudzenia.

Do rondelka przelać wodę, dodać ocet, cukier, pieprz czarny, ziele angielskie i liście laurowe. Całość razem wymieszać, zagotować i ostudzić.

W dużym słoiku (u mnie 800 ml) układać na przemian matiasy i cebulę, a na koniec całość zalać zalewą octową. Na górę słoika wlać olej. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.