Przepisy Extra

Warstwowa śledziowa sałatka z czerwonymi buraczkami

Przestawiam Wam śledzie w nietypowym, ale smacznym towarzystwie :)

Kolorowe połączenie składników, warstwowe ułożenie, czas na przegryzienie się sałatki - to wszytko sprawiło, że ta sałatka stała się wyjątkowa :)

Jest aromatyczna, cudnie pachnie, smakuje bardzo, bardzo dobrze - wygląda też super - kusi swoim wyglądem zebranych wokół niej biesiadników :) Najlepiej prezentuje się oczywiście w przezroczystej misce.

Jest to nowy, fajny przepis dla miłośników tych zdrowych śledzi. Ach ten śledzik... Czytaj więcej

Nie chwaląc się, są to jedne z najlepszych śledzi jakie jadłam ;)

Jest ona fajną propozycją na wigilijny i świąteczny stół, ale śmiało można ją także przygotowywać na dowolne uroczystości domowe - urodziny, prywatki ;) Będzie znika ze stołu równie szybko jak w Święta - to macie gwarantowane :)

Zachęcam do jej wykonania i życzę smacznego :)

Składniki:

50 dag śledzi (matiasów)
pieprz cayenne
tymianek
25 dag czerwonych buraków
8 goździków
2 liście laurowe
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
Vegeta
sól
20 dag cebuli
1 ½ łyżki octu 10%
2 ząbki czosnku
ok. 1 szklanka oleju

Sposób wykonania:

Matiasy wypłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w paski.

Czerwone buraki umyć i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (tak, aby całe były zakryte), dodać 4 goździki, 1 listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz szczyptę Vegety (bez dodatków chemicznych) i soli. Całość zagotować i gotować na średnim ogniu, aż czerwone buraki będą miękkie. Następnie wyciągnąć je z wody, ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w paski.

Cebulę (najlepiej małe) obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Dodać ocet i wymieszać ręką - tak lekko rozgnieść w palcach, aż nabierze kruchości. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

W przezroczystej misce układać warstwami przygotowane wcześniej składniki w następującej kolejności: połowę cebuli, czosnku, czerwonych buraków, matiasów - te posypać szczyptą pieprzu cayenne i tymianku, oraz pozostałe składniki: cebulę, czosnek, czerwone buraki i matiasy - posypane szczyptą pieprzu cayenne i tymianku. Na górze sałatki położyć pozostałe goździki (4 sztuki) i jeden listek laurowy. Na koniec całość zalać olejem, lekko uciskając łyżką, aby wszystkie składniki pokryły się olejem.

Tak przygotowaną sałatkę włożyć do lodówki na około 2-3 dni, aby składniki się przegryzły.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
4.3951219512 stars based on 41 reviews Sałatki
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Super śledzie na Bożonarodzeniowy stół, u nas gościły właśnie w tegoroczne Święta i wszystkim smakowały. Fajnie smakuje śledź z buraczkiem!
Robek [2019-01-29 17:47:00]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Polecamy także
Nasz profil na FB
Przelicznik wag
Słownik kulinarny
Forum smaczny.pl
Na skróty
Wyszukaj na forum
Przepisy wg tagów
Polityka cookies
Regulamin serwisu
Reklama w serwisie
Kontakt z nami
Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.