Przepisy Extra

Smaczny pomidorowy sos na ciepło

Składniki:

Sos pomidorowy:
12 dag cebuli (1 średnia)
2 łyżki smalcu
2 ząbki czosnku
2 pełne łyżki mąki pszennej
2 łyżki przecieru pomidorowego
bazylia
oregano
słodka papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie zrumienić na rozgrzanym smalcu, pod koniec dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i mąkę pszenną. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, mieszając aby się nie przypaliło.

Do zimnej wody (około ½ litra) dodać przecier pomidorowy. Dokładnie rozmieszać i wlać do zrumienionej cebuli. Całość razem wymieszać, zagotować i chwilkę razem pogotować. Na koniec dodać szczyptę bazylii, oregano i słodkiej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowy pomidorowy sos podawać na ciepło. Jest idealny do różnego rodzaju kotletów (np. z kaszy, ryżu, ziemniaków) oraz do makaronów, zapiekanek i gołąbków.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
5 stars based on 3 reviews Inne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Przecier pomidorowy, powodzenia :)
Dorota [2014-09-15 22:07:51]
To ma być przecier czy koncentrat?
Marzenka [2014-09-09 21:03:01]
Dzięki :)
Dorota [2013-12-29 00:14:49]
Najlepszy sos pomidorowy jaki jadłam! Pychota, polecam wszystkim;-)
Aneczka1 [2012-04-20 15:14:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.