Przepisy Extra

Śmietankowa szarlotka

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
kwasek cytrynowy
cynamon
Masa śmietankowa:
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 opakowania śmietan-fix
Do dekoracji:
cynamon

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć dowolnym ponczem.

Jabłka pokroić w kostkę wsypać cukier i smażyć na małym ogniu ok. 30 minut. Ostudzić, dodać odrobinę kwasku cytrynowego i cynamonu. Wymieszać i podzielić na 2 części.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wsypać śmietan-fix i wymieszać. Podzielić na 3 części.

Na krążek biszkoptu wyłożyć połowę masy jabłkowej, na nią 1/3 masy śmietankowej, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć. Następnie wyłożyć resztę masy jabłkowej, na nią 1/3 masy śmietankowej i ostatni krążek biszkoptowy. Pozostałą śmietaną posmarować boki i wierzch szarlotki. Dowolnie udekorować i posypać cynamonem.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
30 opinii | Wyraź opinię
4.2880382772 stars based on 418 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Widocznie jabłka były bardzo soczyste, w takiej sytuacji wodę należy odlać.
Dorota [2011-02-22 23:26:52]
Dlaczego mi woda z jabłek wyszła za rzadke żeym to położyła na ciasto.Ratunku.
m [2011-02-04 15:00:07]
Cieszę się, że ta szarlotka tak wszystkim smakuje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-05-16 15:57:24]
Właśnie je zrobiłam,wszyscy są pod wrazeniem wyglądu i smaku,naprawde polecam gorąco.NA PRZYJECIA JAK ZNALAZŁ.Dziekuje za przepis!!!!!!!!
Asia25 [2010-05-11 13:57:10]
Ciasto mdłe, ładnie wygląda ale da się zjeść, robiłam lepsze.
Alicja [2008-03-20 07:19:37]
pytanie do anny marii: jak się robi ten jogurt z cukrem?
nieznajoma [2008-01-28 21:41:41]
ciasto wspaniale, tylko mysle ze nastepnym razem dodam wiecej jablek.zamiast kwasku dodalam soku z cytryny.
Goska [2007-10-01 09:11:08]
Po zrobieniu ciasta biszkoptowego dodać do niego 2 lub 3 łyzki oleju ,leciutko wymieszć i do tortownicy wyłożyć.
Krysia z Tupperware Szczecin [2007-06-25 22:21:47]
poprostu miod malina
pusia [2007-03-02 15:34:27]
do masy jabłkowej zamiast kwasku cytrynowego dodaję 2 sypkie galaretki cytrynowe. rewelacja.
Gabi [2007-02-25 18:47:05]
Proponuję upiec biszkopt dzień wcześniej, a na drugi dzień rano przygotować masę jabłkową i śmietankową (jest tutaj śmietan-fix, którego zadaniem jest zapobiegnięcie rozpłynięcia się śmietany), następnie złożyć tort i przechowywać go w lodówce, aż do podania.
Dorota [2007-02-21 14:42:34]
a ta masa śmietanowa sie nie rozpłynie? chciałam upiec dzien wczesniej, ale podac nastepnego dnia wieczorem... nie dam rady upiec go tego samego dnia... a bardzo mi zalezy, żeby było nadal takie ladne :D
Kasiaa [2007-02-21 12:25:51]
pycha
ania [2007-02-05 22:22:53]
Zgadzam się z komentarzami,że pyszne! Bo to ciacho jest pyszne winne tylko następnym razem je zrobie, ze do jabłek dodam jakiegoś usztywniacza typu żelatyna albo galaretką! I następnym razem zrobie zamiast śmietany jogurt z cukrem i śmietanfixem! Mam nadzieje,że wyjdzie! Bo ja teraz dałem nie śmietane 30 % ale zwykłą nie ze sklepu wiejską więc ciasto jest cieższe ale i tak w poniedziałek juz go nie było! Polecam!
Anna Maria [2007-01-24 10:58:40]
Biszkopt należy upiec w średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24-26 cm), a poncz może być taki: do 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody dodać kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego lub sok z 1/2 cytryny. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-28 16:17:06]
jakiej wielkości ma być tortownica i jaki poncz prosze o podpowiedż
niedoświadczona 28 12 2006 [2006-12-28 12:29:05]
Ciasto smaczne łatwe w wykonaniu, ale następnym razem jak będe je piekła dodam mniej cukru do jabłuszek bo szklanka na 1kg to moim zdaniem za dużo.
ilonka [2006-12-28 11:42:46]
pyszny naprawde !! Polecam na przyjęcia i obiady rodzinne >
[email protected] [2006-12-23 17:58:50]
ciasto przepyszne proste wykonanie serdecznie polecam olsnicie swoich najblizszych
Ania 30.11.2006 21:12 [2006-11-30 21:10:31]
ciasto jest rewelacyjene polecam je każdemu
wanda [2006-11-16 14:45:22]
ciasto świetne.polecam.
ewa [2006-11-15 23:39:24]
ciasto jest rewelacyjne piekłam już kilkanaście razy za każdym razem znika ze stołu w mig nawet dałam przepis innym znajomym i też barrrrrrrrrrrrrdzo chwalą
Dorota [2006-10-14 23:18:23]
mmmmm...pycha..za pierwszym razem udało się...bardzo prosty do zrobienia...polecam wszystkim!!
Joanna [2006-09-12 09:56:56]
Czesc...ciasto pycha...lekkie i bardzooo smaczne.Poleca,:)Dziekuje za przepis
Ewa [2006-08-20 15:02:35]
ciasto pycha
anuka [2006-06-08 11:15:56]
ciasto pycha tylko ja do biszkoptu dałm 3\4 szkl cukru
anna [2006-03-18 17:48:20]
przepyszna
AS [2006-03-17 19:22:15]
Ciasto jest rzeczywiście rewelacyjne, cała rodzina zajadała ze smakiem, palce lizać :)
[email protected] [2006-03-16 17:06:42]
jest po prostu super niebo w gebie nic dodac nic ujac dzieki za super przepis.
kuchareczka [2006-03-07 10:05:52]
wygląda pysznie
Anra [2006-03-06 11:58:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.