Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić klarowane masło, przełożyć cebulkę i zeszklić. Grzyby leśne oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Następnie przełożyć do cebuli, wymieszać i smażyć razem przez około 12 minut.
Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Przełożyć do grzybów, dodać 5 łyżek wody, razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, szczyptę pieprzu cayenne i kilka kropli sosu sojowego. Całość razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowy sos grzybowy podawać z ziemniakami (puree), kopytkami lub makaronem. Udekorować natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.