Przepisy Extra

Sos grzybowy

Składniki:

50 dag leśnych grzybów (np. podgrzybki, maślaki)
15 dag cebuli (1 duża)
2 łyżki klarowanego masła
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 18%
pieprz cayenne
sos sojowy
sól
pieprz
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić klarowane masło, przełożyć cebulkę i zeszklić. Grzyby leśne oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Następnie przełożyć do cebuli, wymieszać i smażyć razem przez około 12 minut.

Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Przełożyć do grzybów, dodać 5 łyżek wody, razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, szczyptę pieprzu cayenne i kilka kropli sosu sojowego. Całość razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowy sos grzybowy podawać z ziemniakami (puree), kopytkami lub makaronem. Udekorować natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.68 stars based on 5 reviews Inne rodzaje
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.