smaczny.pl przepisy kulinarne

Smalec z grzybami leśnymi

Dodane przez w dniu
20 odsłon dziennie
Wyraź opinię
4.25 stars based on 4 reviews Inne rodzaje

Wiadomo, że smalec zrobiony w domu jest przepyszny, aromatyczny i najlepiej smakuje serwowany na pajdzie grubej świeżej kromki chleba z dodatkiem kiszonego ogórka - mniam!

Ale jesienią warto trochę sobie urozmaicić domowy smalec - ja proponuję właśnie dodać leśne grzybki.

Do stopionej słoniny, na sam koniec dodaję usmażone z cebulką i czosnkiem grzyby. Potem do smaku dodaję jeszcze natkę zielonej pietruszki, zioła i przyprawy. Całość smakuje super!

Podczas tego smażenia fajnie pachnie w całym domu, a domownicy tylko czekają na to gotowe już do jedzenia "cudo" :) Czytaj więcej

Kromeczki posmarowane smalcem z grzybkami można serwować na kolorowo, tzn. z dodatkiem szynki, serka, papryki, pomidorka, kiszonego ogórka, sałaty, cebulki, czosnku, szczypiorku, pietruszki, czarnuszki - także wybór mamy tutaj ogromy - paleta kolorów jest duża - jak to na jesień przystało ;) Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś ulubionego dla siebie :)

Smacznego!

Składniki:

50 dag słoniny
10 dag cebuli
15 dag grzybów leśnych
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki zielonej pietruszki
tymianek
sól (himalajska)
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i stopić na małym ogniu.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać 4 łyżki wytopionego ze słoniny tłuszczu, razem wymieszać i zeszklić cebulę.

Grzyby leśne oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, pieprzu czarnego, wymieszać i razem smażyć przez około 10 minut na małym ogniu. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do grzybów, wymieszać i smażyć jeszcze razem przez około 2 minutki.

Na sam koniec do stopionej słoniny przełożyć usmażone z cebulką grzyby. Dodać szczyptę tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i przełożyć do smalcu, gdy trochę ostygnie. Całość razem wymieszać i przelać do słoika lub małych misek. Ostudzić, a następnie przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 0,83 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.