Przepisy Extra

Tort z kremem czekoladowym

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Krem:
10 dag czekolady gorzkiej
3-4 łyżki mleka
40 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
25 ml spirytusu
Ponadto:
dżem brzoskwiniowy
ok. 1 szklanka orzechów włoskich
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną zimną wodą.

Czekoladę roztopić z mlekiem i ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ubite jajka. Na koniec dodać spirytus i wymieszać. 1/3 kremu odłożyć, a do pozostałego dodać roztopioną czekoladę, i delikatnie zmiksować. Powstały krem czekoladowy podzielić na dwie części.

Pierwszą część biszkoptu posmarować dżemem, posypać połową pokrojonych orzechów włoskich, a na to wyłożyć połowę czekoladowego kremu. Na krem położyć drugą część biszkoptu, a na niego jasny krem. Następnie trzecią część biszkoptu, biszkopt ten posmarować dżemem, na niego wyłożyć resztę pokrojonych orzechów włoskich i resztę czekoladowego kremu (trochę odłożyć na posmarowanie boków tortu).

Wierzch tortu udekorować wiórkami kokosowymi i cukierkami dekoracyjnymi.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
17 opinii | Wyraź opinię
4.2630824372 stars based on 558 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Jajka powinno się ubić na parze mikserem na sztywną masę, jak się jajka dobrze nie ubiją - od razu są wodniste - to potem cały krem taki wychodzi. Później ucierany na puszystą masę masło i dodajemy pozostałe składniki.
Dorota [2010-11-16 15:07:54]
ciasto świetne, tylko mam mały problem z kremem, próbowałam już razy i za każdym razem jest strasznie wodnisty a nie ma konsystencji kremu,nawet już próbowałam najpierw ubić białka i powoli dodawać żółtka ale cały czas jest to samo i nie mam zielonego pojęcia co robię źle;/ pomocy
aga [2010-11-16 00:25:31]
Jeśli jest taka potrzeba, alkohol można pominąć. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-10-22 21:50:47]
ja mam pytanie. czy do kremu trzeba dodawać alkohol? czy można go pominąc?
mama [2010-10-20 13:40:29]
Ubijamy całe jajka, a robimy to w ten sposób: do większego garnka należy wlać wodę i zagotować, a do mniejszego garnka należy wbić jajka i wsypać cukier. Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. Znajdujące się w małym garnku jajka należy ubijać mikserem na puszystą masę. Potem garnek z jajkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie odłożyć na bok, aby ostygło. Powodzenia :)
Dorota [2010-07-07 10:38:45]
a ja mam pytanie czy na parze ubijamy cale jajka czy najpierw białko poźniej dodajemy żółtka nigdy nie ubijałam na parze więc prosiłabym o odp.
iza [2010-07-06 17:25:00]
Bardzo się cieszę, że tort się udał i że smakował ;) Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków ;)
Dorota [2007-12-24 22:10:00]
Brak słów to jest mój pierwszy naprawde udany tort dziękuje za dokładny i tak smaczny przepis polecam wszystkim smakoszom :) pozdrawiam
GOSIA [2007-12-21 08:45:34]
prosty tani i smaczny
x [2007-11-16 22:51:36]
Nie raczej żadnego składnika tutaj nie brakuje. Tabliczkę czekolady należy roztopić z mlekiem, można tę masę połączyć podgrzewając te składniki na małym ogniu lub nad parą - masa ma się tylko połączyć. Później należy ją na chwilkę odłożyć, aby trochę ostygła i dodać do pozostałej masy. Wszystko powinno się udać. Takie krem z rozpuszczoną czekoladą są bardzo dobre - proszę spróbować. Powodzenia ;)
Dorota [2007-06-28 00:52:33]
W tym kremie nie brakuje przypadkiem jakiegoś składnika ? Czy przypadkiem nie powinno być jakiegoś składnika pomiędzy 10 dag czekolady gorzkiej a 3-4 łyżkami mleka? Pani Dorotko proszeo odpowiedz.
Iwona [2007-06-26 06:54:17]
Pyszne!
ola 19.06 [2007-06-20 08:16:59]
Pieklam ten tort w zeszłym tygodniu i mi wyszedł bardzo dobry!!! polecam innym!!
olka [2007-05-10 12:01:19]
Podaje link do dobrego przepisu na extra ciasto. Robiłam je wielokrotnie i jest suuupppeeerrr. http://www.smaczny.pl/przepis,ptasie_mleczko
Iwona [2007-05-01 22:34:03]
Poleam \\\" snikers\\\". Przepis znajdziesz je na tej stronie internetowej. Pozdrawiam Dorota
Dorota [2007-04-25 20:14:33]
Przy najbliższej okazji napewno wypróbuję ten przepis bo tort wygląda wyśmienicie :)
Azi [2007-04-25 07:42:57]
Napewno jest pyszny, ale mam wielką prośbę.Czy moglibyście polecić mi jakies super ciasta na uroczystośc Pierwszej Komunii Świętej?
Aga [2007-04-24 21:06:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.