smaczny.pl przepisy kulinarne

Wiśniak ze śmietanką i aromatyczną nutką kawy

Dodane przez w dniu
106 odsłon dziennie
Wyraź opinię
3.538461538 stars based on 13 reviews Ciasta i słodkości
Wiśniak ze śmietanką i aromatyczną nutką kawy

Składniki:

14 dag biszkoptów (podłużnych)
Poncz kawowy:
2 1/2 łyżki kawy mielonej
½ szklanki wody
Masa serowo-śmietankowa:
25 dag serka mascarpone (1 opakowanie)
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody
Masa wiśniowa:
70 dag wiśni
1 galaretka wiśniowa
1 ½ szklanki galaretki

Sposób wykonania:

Kawę zalać gorącą wodą i zostawić na około 15 minut pod przykryciem, a następnie przelać przez filtr do kawy i ostudzić. W ostudzonej kawie maczać podłużne biszkopty i układać w dużej torownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (do ponczu można dodać jeszcze kilka kropel rumu lub spirytusu).

Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie i odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie przełożyć serek mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na biszkopty i włożyć do lodówki na około 20 minut.

Wiśnie opłukać, osuszyć i wydrylować. Galaretkę wiśniową rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie i ostudzić. Następnie przełożyć do niej wiśnie, dodać kilka kropli soku z cytryny i razem wymieszać. Tężejącą masę wiśniową rozłożyć ma białej masie i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.