Przepisy Extra

Ziemniaki pieczone na rumiano

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
rozmaryn
sól
pieprz kolorowy
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Ziemniaki (najlepiej średniej wielkości) obrać ze skórki, opłukać i przekroić na połowę. Przełożyć do miski, dodać mąkę pełnoziarnistą, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozmarynu, soli, kolorowego pieprzu i razem wymieszać. Na koniec dodać mąkę pełnoziarnistą, obrany z łusek, opłukany i starty na tarce o małych oczkach ząbek czosnku oraz olej. Całość razem ponownie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką i zapiekać przez około 45 minut w temperaturze 175 °C. Na koniec zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze dalej przez około 15 minut w temperaturze 175 °C., aby ziemniaczki ładnie się zarumieniły.

Podawać na gorąco do ryb lub kotletów i dowolnych dodatków.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Mąkę dodajemy do ziemniaków, mieszamy i razem pieczemy - powodzenia i smacznego :)
Dorota [2016-02-14 11:51:21]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.