Przepisy Extra

Ziemniaki z piekarnika

Są pyszne, aromatyczne, chrupiące i do tego łatwe w przygotowaniu.

Pasują do wszystkiego, do rybki, do mięska, do maślanki, a nawet do samodzielnego chrupania - coś a'la frytki, tylko że zdrowsze ;)

Najlepiej zrobić je z podwójnej porcji, bo tak pieczone ziemniaki znikają w błyskawicznym tempie. Ledwo się człowiek odwróci, a już nie ma co nakładać na talerze... ;) :)

Polecam :)

Ziemniaki z piekarnika

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
sól
wędzona papryka w proszku
koperek
tymianek
pieprz czarny
ok. 8 łyżek oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić na cząstki (średniej wielkości ziemniaki na około 4 części). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ziemniaki.

Do miseczki wsypać po szczypcie soli, wędzonej papryki w proszku, koperku, tymianku i czarnego pieprzu. Przyprawy razem wymieszać, przesypać do ziemniaków, polać oliwą z oliwek i całość razem wymieszać.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Podawać na gorąco, np. do smażonych ryb, kotletów schabowych, mielonych lub serwować z maślanką.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Te ziemniaki z piekarnika to fajny pomysł na nudne ziemniaki dla niejadków ;) Moje zjadły prawie wszystkie!! :O Mama zadowolona, bo nareszcie puste talerzyki i potem już nie było podjadania słodyczy...
Pati32 [2019-09-24 10:55:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.