Czarna porzeczka - wielka moc małych owoców
Czarna porzeczka ma charakterystyczny, intensywny smak i zapach. Z tego też powodu zyskała inną nazwę: smrodzina, smrodynia lub smrodyńka. Owoce czarnej porzeczki można jeść na surowo, ale można także przygotować z nich dżemy, konfitury, galaretki, soki, nalewki i wina... Czarna porzeczka daje wiele kulinarnych możliwości, a przy tym jest niezwykle zdrowa.

Wartości odżywcze czarnej porzeczki
Owoce czarnej porzeczki są doskonałym, naturalnym (a tym samym łatwo przyswajalnym) źródłem licznych witamin i soli mineralnych.
Owoce czarnej porzeczki zawierają:
witaminę C. Czarna porzeczka jest jednym z najcenniejszych źródeł tej witaminy. Pół szklanki owoców czarnej porzeczki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C; witaminę P (rutynę), która zwiększa przyswajanie witaminy C, a także działa przeciwstarzeniowo, uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia ich przepuszczalność; witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminę K oraz kwas foliowy; sole mineralne: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, bor, jod; antocyjany o działaniu przeciwzapalnym. Są także pomocne w leczeniu miażdżycy i w profilaktyce chorób nowotworowych; pektyny, które neutralizują toksyczne substancje w jelitach. To dzięki pektynom porzeczki świetnie nadają się na przetwory; błonnik, który reguluje pracę jelit i poprawia procesy trawienne; kwasy organiczne.
Są małokaloryczne, 100 gram owoców czarnej porzeczki to 60 kalorii.
Lecznicze właściwości czarnej porzeczki:
wzmacnia układ odpornościowy; zapobiega przeziębieniom; ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne; zmniejsza wytwarzanie wolnych rodników; zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory; pomaga przy schorzeniach reumatycznych i artretyzmie; wzmacnia serce; obniża ciśnienie tętnicze; pomaga w zwalczaniu uczucia zmęczenia; reguluje pracę układu pokarmowego; przyspiesza procesy przemiany materii; ma właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii; wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne; jest dobrym środkiem przeciw zaparciom; zapobiega biegunkom.
Do celów leczniczych wykorzystuje się zarówno owoce jak i liście krzewu czarnej porzeczki. Herbatki z liści mają bardzo korzystny wpływ na pracę nerek i przyspieszają wydalanie toksyn z organizmu. Zawartość garbników w liściach porzeczki sprawia, że są one stosowane jako środek przeciwzapalny, ściągający i zapobiegający biegunkom.
Korzystny wpływ czarnych porzeczek na urodę
Witamina C i rutyna zawarte w owocach czarnej porzeczki wzmacniają naczynka krwionośne, witamina E przyspiesza procesy odnowy skóry, polifenole zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Dzięki nim skóra wygląda młodo i zachowuje jędrność. Aby poprawić stan skóry można jeść świeże owoce, ale również przygotowywać z nich maseczki i peelingi.
Warto wiedzieć, że pożądane właściwości mają nie tylko świeże owoce – zachowują je również przetwory z porzeczek.
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:
Inne informacje o artykule:
Autor:
Agnieszka [2011-07-29]
Ocena:
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz