Szynka parmeńska (prosciutto di Parma) - Słownik kulinarny

Rodzaj włoskiej, surowej, lekko solonej szynki wieprzowej. Mięso jest dobierane według określonych reguł – począwszy od hodowli świń (muszą być odpowiednio karmione, o odpowiedniej wadze i w odpowiednim wieku), a skończywszy na procesie dojrzewania (na powietrzu przez około 12 miesięcy). W procesie wytwarzania nie używa się innych przypraw poza solą i pieprzem.

Szynka parmeńska jest jedną z najsławniejszych i najdroższych wędlin na świecie. Oryginalna szynka parmeńska powinna mieć symbol jakości (denominazione di origine protetta i symbol książęcej korony).

W tradycyjnej kuchni włoskiej szynka parmeńska jest składnikiem pierożków tortellini, crostini, ale doskonale komponuje się także z owocami: melonem, gruszką, winogronami, figami.

Polecamy przepisy:
Polecamy artykuły: