Ziemniaki (najlepiej wszystkie średniej wielkości) obrać ze skórki opłukać i pokroić na połowę, a następnie każdą połówkę przekroić na połowę.
Ziemniaki przełożyć do dużej miski, polać olejem i posypać dużą szczyptą przyprawy do gyrosa, słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli, czarnego pieprzu i razem wymieszać.
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ziemniaki. Ząbki czosnku przekroić w łuskach na połowę i powkładać między ziemniaki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 175 °C.
Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i posypać rumiane ziemniaki. Podawać na gorąco z maślanką lub jako dodatek do mięsa.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.