Przepisy Extra

Aromatyczne i chrupiące ziemniaki z piekarnika

Aromatyczne i chrupiące ziemniaki z piekarnika

Składniki:

1 ½ kg ziemniaków (waga po obraniu)
5 łyżek oleju
przyprawa do gyrosa
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól
pieprz czarny
4 ząbki czosnku
zielona pietruszka

Sposób wykonania:

Ziemniaki (najlepiej wszystkie średniej wielkości) obrać ze skórki opłukać i pokroić na połowę, a następnie każdą połówkę przekroić na połowę.

Ziemniaki przełożyć do dużej miski, polać olejem i posypać dużą szczyptą przyprawy do gyrosa, słodkiej i ostrej papryki w proszku, soli, czarnego pieprzu i razem wymieszać.

Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ziemniaki. Ząbki czosnku przekroić w łuskach na połowę i powkładać między ziemniaki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 175 °C.

Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć, pokroić i posypać rumiane ziemniaki. Podawać na gorąco z maślanką lub jako dodatek do mięsa.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Są pyszne i dziecinnie proste, a do tego zasmakowały nawet moim niejadkom ;)
Anna [2019-01-23 22:14:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.