smaczny.pl przepisy kulinarne

Buraczki w occie

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
4.2606730284 stars based on 5973 reviews Przetwory

Składniki:

2 kg buraków
Zalewa:
½ litra wody
½ szklanki octu 10%
¾ łyżki soli
6 ziarenek ziela angielskiego
½ łyżeczki gorczycy

Sposób wykonania:

Buraki ugotować w skórce. Następnie ostudzić, obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do wody dodać ocet, sól, ziele angielskie, gorczyce i liście laurowe. Wszystko razem wymieszać i zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać starte buraki i wymieszać. Następnie nakładać buraczki do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 500 ml.

Smacznego.

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7717 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że smakowały, pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 22:16:59]
Basiu chodziło Ci chyba o inny przepis, bo w tym przepisie nie ma papryki i cebuli. Myślę, że chodziło Ci o przepis: buraczki tarte z papryką na zimę, który też jest na stronie głównej. Tam tej papryki i cebuli nie trzeba smażyć, dodaje się je do gorącej zalewy surowe. Powodzenia ;)
Dorota [2007-10-01 19:30:03]
Czy papryka i cebula sa przysmazane czy dodaje sie surowe?
Baska z Kanady [2007-10-01 14:16:42]
naprawde pycha
martys [2007-09-23 22:10:32]
Dodaj do tego cienko pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę. To dopiero pycha! Robię tak od lat i rodzina wcina, aż się uszy trzęsą.
hexe [2007-09-19 18:08:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.