Przepisy Extra

Czosnkowa cukinia z rusztu

Cukinia z grilla mmm... brzmi już smakowicie! A do tego dochodzi jeszcze aromatyczny czosnek - pycha :)

Cukinia, jak się okazało jest warzywem, które nadaje się do grillowania wręcz idealnie. Nie ma przy niej dużo pracy, grilluje się też nie za długo, a smakuje... extra! Jest ona wdzięcznym produktem, z którego w bardzo szybki sposób można "wyczarować" coś dobrego do jedzenia :)

Mogą ją śmiało grillować nie tylko wegetarianie...

Pięknie pachnie jak się grilluje i świetnie smakuje - ma ona swój charakterek. Zdjęta z rozgrzanego rusztu jest miękka, ale dość jędrna - i jest tutaj co ugryźć ;)

Bardzo dobrze smakuje na ciepło podana do steków, kiełbas, szaszłyków, ryb, a nawet do sałatek. Super smakuje też na zimno - serwowana np. do kanapek. Taka cukinia pasuje właściwie do wszystkiego. Jest ona też świetnym dodatkiem do obiadów, no i jest smaczna sama w sobie - mniam :) Najlepiej smakuje oczywiście serwowana na świeżym powietrzu. Czytaj więcej

Jak już ktoś jej skosztuje, to nie może się oprzeć kolejnym krążkom, i potem ona tak znika i znika z tego rusztu...

Warto wiedzieć, że cukinia z grilla ma mało kalorii, do tego jest pożywna i zawiera wiele cennych witamin oraz składników mineralnych.

Ten przepis to fajna propozycja dla tych, którzy za mięsem z grilla nie przepadają, albo im się po prostu już przejadło (co może mieć miejsce pod koniec sezonu grillowego) ;)

Zachęcamy zatem do rzucenia na ruszt cukinię - może już w najbliższy weekend?? Bo czemu nie ;)

Smacznego :)

Składniki:

1 kg cukinii (2x50 dag)
1 główka czosnku (młoda i duża)
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
czubrica zielona

Sposób wykonania:

Cukinie (najlepiej dwie długie i młode) opłukać, osuszyć i w skórce pokroić w około 1,5 cm paski. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Przełożyć na deskę i obsypać solą, Następnie za pomocą widelca ugniatać czosnek wiele razy, aż zrobi się szklisty i puści sok.

Do cukinii dodać czosnek, olej, szczyptę pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich i czubricy zielonej. Całość razem wymieszać i odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Na około 15 minut przed grillowaniem cukinię wyciągnąć z lodówki.

Na rozgrzanym ruszcie rozłożyć krążki cukinii, i jeśli w misce zostanie jeszcze czosnkowa marynata to rozsmarować ją na cukinii. Grillować z dwóch stron przez około 15 minut.

Czosnkową cukinię podawać jako dodatek do steków i kiełbasek z grilla. Super smakuje ona na ciepło, jak i na zimno na drugi dzień (jeśli oczywiście nam zostanie, wtedy można ją sobie pokroić na kanapki - miodzio!).

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.